Stichting Leergeld Noord-Drenthe helpt kinderen onder meer om bijvoorbeeld op schoolreis te kunnen gaan. (foto Stichting Leergeld Noord-Drenthe)
Stichting Leergeld Noord-Drenthe helpt kinderen onder meer om bijvoorbeeld op schoolreis te kunnen gaan. (foto Stichting Leergeld Noord-Drenthe)

Coronacrisis speelt Stichting Leergeld Noord-Drenthe parten

Algemeen

AA EN HUNZE - Bij Stichting Leergeld Noord-Drenthe zijn in 2020 minder aanvragen voor financiële steun binnengekomen dan een jaar eerder. Oorzaak is de coronacrisis.

Stichting Leergeld Noord-Drenthe zet zich in de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo in voor kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen. De stichting helpt deze kinderen bij de aanschaf van schoolspullen, het lidmaatschap van een sportclub of muziekvereniging, zwemlessen, een fiets om mee naar school te gaan of een laptop om huiswerk op te maken. De hulpverlening door Leergeld Noord-Drenthe is in 2015 begonnen en daarna elk jaar toegenomen. Ook begin 2020 kwamen veel steunaanvragen binnen en konden tientallen kinderen worden geholpen. Half maart veranderde de situatie echter drastisch. Door de coronacrisis gingen scholen dicht en werden schoolreisjes, schoolkampen en excursies afgelast. Sportbeoefening en culturele activiteiten kwamen op een laag pitje te staan. Hierdoor stagneerde het aantal aanvragen bij Leergeld Noord-Drenthe. Alleen voor fietsen, laptops/tablets en kleding deed zich een stijging van het aantal aanvragen voor.

In de gemeente Aa en Hunze daalde het aantal aanvragen van 525 in 2019 naar 410 in 2020. Stichting Leergeld Noord-Drenthe hielp in Aa en Hunze vorig jaar 187 kinderen uit 93 gezinnen, met een totaalbedrag van 33.042 euro. Dit bedrag was iets lager dan in 2019, toen de stichting in de gemeente Aa en Hunze 35.275 euro uitkeerde.

Stichting Leergeld Noord-Drenthe hoopt dat het normale leven in de loop van 2021 weer op gang komt en dat alle kinderen daaraan kunnen deelnemen. ,,Want nu meedoen is straks meetellen.”