Een sneeuwlandschap langs de Amstel, in 1915 geschilderd door Hendrik Jan Wolter.
Een sneeuwlandschap langs de Amstel, in 1915 geschilderd door Hendrik Jan Wolter.

Kunst aan het Hof in Hof van Saksen

Algemeen

NOOITGEDACHT - Kunst aan het Hof, de nieuwe kunstbeurs van het noorden, opent van 30 maart tot en met 3 april haar deuren. 

In de Havezate van het resort Hof van Saksen in Nooitgedacht worden de nieuwste collecties kunst, antiek, juwelen en design van een kleine twintig prominente galeries en kunsthandelaren, bekend van de PAN, onthuld. Kunst aan het Hof is een initiatief van Grietinus Harms van kunsthandel Collectie Harms Rolde.

Genieten van kunst
De authentieke Havezate, het hoofdgebouw van het Hof van Saksen, is de gastlocatie van de intieme ‘boetiekbeurs’ Kunst aan het Hof. Oprichter Grietinus Harms van Collectie Harms Rolde kwam tot het plan toen veel grotere evenementen vanwege de pandemie werden geannuleerd: ,,Kunst aan het Hof biedt liefhebbers van beeldende kunst, juwelen en design een bijzondere beleving in een sfeervolle setting.’’ De kunsthandel van Harms, gespecialiseerd in het Hedendaags Realisme, is zelf gevestigd in het resort met een permanente tentoonstelling van het werk van Henk Helmantel. De verwachtingen van Harms voor de nieuwe beurs zijn hoog: ,,Kunst aan het Hof biedt plaats aan een kleine twintig gerenommeerde kunsthandelaren en galeries, waarvan het merendeel op PAN Amsterdam exposeert. De kwaliteit van het aanbod is gewoon top.’’ Naast kunstkopers uit de regio verwacht de organisatie ook enthousiaste bezoekers uit de rest van Nederland en de Duitse grensstreek. Harms vat samen: ,,De tijd is gekomen om elkaar weer te zien en samen volop van kunst te genieten!’’

Drentse lente
Bezoekers van Kunst aan het Hof kunnen rondom de Havezate genieten van de door tuinarchitect Piet Oudolf ontworpen tuinen en er is een speciale wandelroute langs sculpturen. Op en nabij het Hof van Saksen zijn diverse lunch- en dinermogelijkheden te vinden bij verschillende restaurants, gelegen in het Drentse landschap. Op een kwartier rijden van de kunstbeurs is ook nog tot en met 18 april de veelgeprezen tentoonstelling ‘Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo’ te zien in het Drents Museum in Assen.

Greep uit het aanbod
Een moderne armband in 18 karaat goud, bezet met vier grote cabuchon geslepen aquamarijnen met een intense kleur, wordt gepresenteerd door Ans Hemke Kuilboer. Bij Douwes Fine Art is een sneeuwlandschap langs de Amstel met prachtige lichtval te bewonderen, dat in 1915 is geschilderd door de vroege Hollandse luminist Hendrik Jan Wolter. Een van de topstukken bij zilverspecialist Jacob Roosjen is een theebus uit 1718 van Jacobus Jongsma uit Leeuwarden. Een zilveren theeketel met hetzelfde ornament bevindt zich in het Fries Museum in Leeuwarden. Antes Art 1900 toont Mer et coquilles, een vaas uit 1920-1922 van Charles Schneider.

Vorm en decor zijn op de kunstbeurs op elkaar afgestemd; het opspattende schuim van de golven is verbeeld door de ingesloten luchtbellen in het glas, afgezet met (het rad geslepen) schelpjes. Uitdagend, kwetsbaar, ondoorgrondelijk... de mensen in de schilderijen van hedendaags realist Sam Drukker hebben stuk voor stuk een unieke persoonlijkheid. Zijn doek ‘De Trommelaarsters’  is een blikvanger bij Collectie Harms Rolde.

Kunst aan het Hof is van 30 maart tot en met 3 april dagelijks geopend van 11.00 tot 19.00 uur op het Hof van Saksen in Nooitgedacht. Kaarten zijn met €2,50 korting te bestellen op https://kunstaanhethof.nl.