Sonja de Ridder, Annelies Neuteboom, Maik Panneman en burgemeester Hiemstra bij het nieuwe kunstwerk.
Sonja de Ridder, Annelies Neuteboom, Maik Panneman en burgemeester Hiemstra bij het nieuwe kunstwerk. (Foto: Henry Koops)

Bezoekers loven nieuw kunstwerk in raadszaal van gemeentehuis Gieten

Algemeen

GIETEN – De raadszaal van het gemeentehuis in Gieten is voorzien van een nieuw kunstwerk. De fotocollage van kunstenares Sonja de Ridder werd onthuld tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Aa en Hunze door Annelies Neuteboom en Maik Panneman. Beide hadden een bijdrage geleverd aan het kunstwerk.

Het kunstwerk werd gemaakt in het kader van 25-jarig bestaan van de Gemeente Aa en Hunze. Een werkgroep kwam op het idee om samen met de inwoners een blijvende herinnering te maken voor het jubileum. De inwoners werd gevraagd om foto’s in te sturen van een bijzondere plek in de gemeente. Daar werd massaal op gereageerd. Er werden 2000 foto’s geplaatst in een digitaal fotoboek. Fotografe en kunstenares Sonja de Ridder uit Gieterveen werd gevraagd om één beeld te maken van alle ingezonden foto’s. Fotoclubs uit de gemeente hielpen haar om extra foto’s te maken om de ontbrekende gebieden van de gemeente op te vullen.

De bezoekers die het college de beste wensen voor het nieuwe jaar kwamen brengen werden, toen het doek van het kunstwerk werd gehaald, aangenaam verrast door het eindresultaat. Op de afbeelding waren de contouren van de Gemeente Aa en Hunze goed te zien. Binnen de gemeentegrens waren beeldbepalende kenmerken van de dorpen en het landschap te herkennen. In de hoeken en de randen werden landschappelijke kenmerken getoond.

De reguliere collages van De Ridder zijn over het algemeen vrij donker. Het was voor haar een uitdaging voor de vernieuwde raadzaal, de vergaderruimte van de raad onderging vorig jaar een kleine metamorfose, om geen somber duister kunstwerk te leveren. Daar is ze zeker in geslaagd, maar wie een licht en bont kleurenpallet verwachtte, kwam bedrogen uit. Door de vele bruine en groen tinten is er toch een donkerder, maar wel een rustig beeld ontstaan.

,,Ik had een meer mozaïek-achtig beeld verwacht”, laat een van de omstanders weten. ,,Allemaal blokjes of kleine fotootjes, maar de beelden lopen prachtig in elkaar over. Het is heel knap gedaan.” De gemeente had ook grote afbeldingen afgedrukt. Bezoekers bogen zich over de beelden en gingen op zoek naar herkenbare beelden en of foto’s die ze zelf hadden gemaakt.

Sonja de Ridder stond het met genoegen aan te kijken. ,,Ik heb alleen maar positieve reacties gehad. Nu zullen ze tegen mijzelf natuurlijk niet direct veel kritiek leveren, maar dat mensen bij het kunstwerk blijven staan en blijven kijken en zoeken naar herkenbare elementen zegt mij dat het goed is.”

De collage is een mooie grote puzzel waar je lang naar kunt blijven kijken. De bezoekers van de nieuwjaarsreceptie hadden geluk. Zij kregen het kunstwerk mee in de vorm van een puzzel van 500 stukjes. Ze kunnen thuis zelf de Jacobuskerk van Rolde, café ’t Keerpunt in Spijkerboor, de N34, de zwemplas van het Gasselterveld en molen De Eendracht van Gieterveen, een beeld dat in veel collages van De Ridder voorkomt, gaan inpassen.

Bezoekers bewonderen de fotocollage van Sonja de Ridder.
Annelies Neuteboom wijst naar een element in de fotocollage.
Zoeken naar herkenbare beelden in de collage.
Het nieuwe kunstwerk in de raadszaal van het gemeentehuis.