De foto op de omslag van het boek 'Opstand en ondergang van de veenarbeiders in ZO-Drenthe 1860-1921.'
De foto op de omslag van het boek 'Opstand en ondergang van de veenarbeiders in ZO-Drenthe 1860-1921.'

Lezing Jan Kalter over ‘Crisis in de venen’ bij HV Gemeente Gieten

Algemeen

GIETEN – Jan Kalter zal op 14 maart na afloop van de zakelijke bijeenkomst van de jaarvergadering van de Historische Vereniging Gemeente Gieten een lezing houden met als thema Crisis in de venen.

Het jaar 1921 was voor Zuidoost-Drenthe een rampjaar. Onder de veenarbeiders heerste massale werkloosheid, armoede en honger. Deze crisis kwam echter niet uit de lucht vallen. Al vijftig jaar eerder waren er tekenen dat de turfwinning zijn langste tijd gehad had, doordat turf steeds meer door steenkool werd vervangen. Dit leidde ertoe dat de lonen en andere arbeidsvoorwaarden van de veenarbeiders steeds meer onder druk kwamen te staan.

In dezelfde periode kreeg het socialisme voet aan de grond en werden vakbonden opgericht. Het verzet tegen de verslechtering van de arbeids- en levensomstandigheden was echter niet eensgezind. Terwijl er in Nederland in het algemeen sprake was van een tegenstelling tussen de socialistische en confessionele vakorganisaties, gold in Zuidoost-Drenthe dat vooral anarchisten en sociaaldemocraten tegenover elkaar kwamen te staan.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er in Nederland een groot tekort aan steenkool. Dit trok talloze mensen naar Drenthe om te werken in de turfwinning. Toen na de oorlog de import van steenkool weer op gang kwam, stortte de sterk opgevoerde vervening compleet in. Een langdurige sociaaleconomische crisis was het gevolg. Tijdens de crisis in 1921 kwam de rivaliteit tussen anarchisten en sociaaldemocraten tot een hoogtepunt.

Jan Kalter, auteur van het boek Opstand en ondergang van de veenarbeiders in Zuidoost-Drenthe 1860-1921, houdt de lezing vanaf 19.30 uur in zalencentrum Jimm’s aan Stationsstraat 2 in Gieten.