Grietinus Harms van Collectie Harms uit Rolde (links) vertelt de bezoekers over de kunst in zijn stand.
Grietinus Harms van Collectie Harms uit Rolde (links) vertelt de bezoekers over de kunst in zijn stand. (Foto: Henry Koops)

Kunst aan het Hof: ‘Kunst koop je vooral omdat je het mooi vindt’ (update)

Algemeen

NOOITGEDACHT – Een ets van Rembrandt, een olieverfschilderij van Henk Helmantel, een horloge van Cristiaan van der Klauw of een middeleeuws geldkistje uit de veertiende eeuw. Deze werken zijn zo maar te koop in Nooitgedacht. De kunstbeurs Kunst aan het Hof op het resort Hof van het Saksen biedt deze kunst aan en er is nog veel meer te zien en te koop.

De liefhebbers prijzen de kwaliteit en de diversiteit van de aangeboden kunst op het Hof van Saksen. Een bezoekster staat bewonderend te kijken naar een keramiek van Carolien Smit. Ze is geen koper, daarvoor staan er wat te veel nulletjes voor de komma. Ze is liefhebber en doet zelf ook iets met keramiek. ,,Het is mooi dat je ernaar mag kijken en het inspireert mij enorm. Dit is erg knap en precies gemaakt.”

Het doet Evert-Anthony Douwes van het Amsterdamse familiebedrijf Douwes Fine Art deugd dat de bezoekers zich op de beurs laten inspireren. ,,We bestaan al meer dan 250 jaar. Ik ben hier samen met mijn vader, we zijn de achtste en negende generatie, voor de derde keer. We bieden vijf eeuwen aan schilderijen, werk op papier tot beeldhouwkunst aan. Van oude meesters tot hedendaagse kunst. We hebben de afgelopen drie jaren hier goede zaken kunnen doen. Het is fijn om onze klanten uit het Noorden in hun eigen omgeving te kunnen ontmoeten. Het is een mooie, overzichtelijke, kleine beurs, maar wel met een grote diversiteit. En de kwaliteit van de handelaren en het aangeboden werk is hoog. En het is hier ook mogelijk om goed onderling contact te hebben met de andere standhouders, dat mis je weleens op de grote beurzen”, zegt Douwes die ook de kennis van de bezoekers prijst. ,,Er komen hier veel mensen met smaak en ze weten waar ze over praten. We hebben hier een werk van de Franse kunstenaar Jean-Pierre Cassigneul hangen. Dat hadden we vorig jaar ook. Er was een stel die wist alles te vertellen over het werk van de schilder. Ze hebben het schilderij uiteindelijk gekocht.” Een eindje verderop laten bezoekers zich informeren over de herkomst van enkele vijzels bij antiekhandelaar Jan Beekhuizen. ,, Dat is ook het mooie van deze beurs. Je kunt hier van kunst genieten, maar je kunt je tegelijkertijd door een specialist laten informeren”, zegt Douwes die beaamt dat er meer wordt geïnvesteerd in kunst. ,,Het is een mooiere investering dan in aandelen. Als je kunst koopt, moet je dat vooral doen omdat je iets mooi vindt. Je kunt het thuis ophangen en ervan genieten. En mocht later blijken dat het een goede investering is geweest, dan is het natuurlijk helemaal mooi.”

De kunstbeurs Kunst aan het Hof op Hof van Saksen werd voor de derde keer gehouden.  ,,De beurs werd beter bezocht dan vorig jaar, vooral vrijdag was het gezellig druk. Bezoekers en handelaren waren tevreden. Er is ook goed verkocht”, zegt Johan Rissink van organisator InterEvent. Het Drents Museum heeft twee stukken gekocht. Eén daarvan is de aquarel Sprookjesvoorstelling uit 1914 van de illustrator en schrijver Rie Cramer. Zij behoorde rond 1900 tot de eerste Nederlandse kunstenaars die vanuit artistieke principes werkte om esthetisch verantwoorde prentenboeken voorkinderen te maken. Daarnaast is ook de zeer verfijnde foto met de titel FLORESTA #10 van de Nederlandse fotograaf Ruud van Empel door Galerie Fontana uit Amsterdam aan het Drents Museum verkocht. Eerder werd ook werk van Ruud van Empel door het Rijksmuseum aangekocht als voorbeeld van kleurenfotografie uit de 21e eeuw. Een ander bijzonder verkocht item was een vroeg17e eeuwse vergulde zilveren beker van de bekende meester-zilversmid Laurens Thomas uit Leeuwarden tezamen met een zilveren Sierlepel uit 1620/21 die zilverexpert van grote allure Jacob J. Roosjen verkocht aan een enthousiaste verzamelaar.

Het aanbod van bijzondere klokken is nieuw op Kunst aan het Hof.
Bezoekers laten zich informeren over de bijzondere kenmerken van deze vijzels.
Het Drents Museum is partner van Kunst aan het Hof en biedt werk aan uit de eigen collectie.
FLORESTA #10 van Ruud van Empel
Sprookjesvoorstelling van Rie Cramer.
Vergulde Zilverenbeker - Laurens Thomas
Zilveren Sierlepel uit 1620/21 van Lauren Thomas
Zilveren Sierlepel uit 1620/21 van Lauren Thomas