Belangstellenden laten zich informeren over het project tiny houses in Gasselternijveen.
Belangstellenden laten zich informeren over het project tiny houses in Gasselternijveen. (Foto: Henry Koops)

Meningen verdeeld over proef met tiny houses in Gasselternijveen (update)

Algemeen

GASSELTERNIJVEEN – De meningen waren verdeeld tijdens de inloopbijeenkomst over het pilotproject met de tiny houses in Gasselternijveen. Het blijft tot 15 april spannend of het profproject kans van slagen heeft. 

De interesse tijdens de inloopbijeenkomst in het gemeentehuis voor het project van tien tot twaalf tiny houses aan de Markescheiding in Gasselternijveen was divers. Dorpscoördinatie de Brug diende ooit een breed gedragen dorpsinitiatief in om tiny houses te kunnen plaatsen in Gasselternijveen. De doelstelling van het oorspronkelijke plan was om vooral starters op de woningmarkt (jongeren, alleenstaanden en inwoners met een smalle beurs) te helpen bij het krijgen van een passende woonruimte. De gemeente kwam met een pilot waarbij de kavels voor een periode van 10 jaar worden uitgegeven. De beschikbare kavels moesten in CPO-verband (collectief particulier opdrachtgeverschap, red.) uitgeven worden en er moest een maandelijkse erfpachtcanon van 155 euro per maand betaald worden. De regels die de gemeente hanteerde was volgens de dorpscoöperatie een struikelblok voor starters om in het project te kunnen stappen. ,,Het bleek al gauw dat de optie om te kopen voor de meeste aanwezigen een onhaalbare zaak was. De mogelijkheid om te kunnen huren bleek voor velen veel realistischer, te meer toen bleek dat de dorpscoöperatie er in geslaagd was een investeerder te vinden, die de tiny houses voor een aanvaardbaar huurbedrag wilde aanbieden. Ook hikten starters met belangstelling voor een tiny house tegen het maandelijkse bedrag van de erfpachtcanon aan”, meldt het bestuur van de Brug die doordat het gemeentebestuur de regels niet wilde aanpassen met hun bemiddelingsrol stopte. 

Wethouder Ivo Berghuis moest tijdens de inloopbijeenkomst dan ook uitleggen waarom de bestuursleden van De Brug tot zijn teleurstelling met hun activiteiten waren gestopt, zoals aan buurtbewoners van de Markescheiding. Bewoners van de Viermaster waren benieuwd naar wat er in hun buurt zou komen en waren daarom naar Gieten gekomen. ,,Ik heb zeven ton in een woning in het dorp geïnvesteerd en ben dus wel benieuw wat er op de Markescheiding komt”, zegt Martin Smit. Ik sta er echter tweeledig in, want ik heb ook nog een dochter van 24 thuis wonen die op zoek is naar geschikte woonruimte. Het idee is goed, maar voor een starter niet realistisch. De kosten zijn te hoog en ze bouwen geen kapitaal op.”

Buurtgenoot Ruud van der Struif heeft nog een tip voor de gemeente. ,,Ze hadden het plan beter moeten voorbereiden en beter met de omwonende moeten communiceren. We zag op een gegeven moment een landmeter op de locatie lopen en via-via werden we op de hoogte gebracht. Inwoners aan de Hoofdstraat waren wel geïnformeerd, maar wij wisten ergens van. Als ze eerder gecommuniceerd hadden, dan had men een breder draagvlak gecreëerd.”

Een eindje verderop zit een groepje teleurgestelde geïnteresseerden. Zij hebben echter een andere insteek dan het zoeken van woonruimte. Zij hebben als uitgangspunt voor het project ‘Circulair Bio-Ecologisch Bouwen’ en het vergroten van de biodiversiteit. ,,Gemeenten snappen het niet”, laten de belangstellende die op zoek zijn naar een tiny house-community. ,,We zijn ook bezig in Borger-Odoorn en in Assen. In Assen wil men ons huisvesten in een klein hoekje bij de A28, dan snap je het echt niet. Ook in Borger-Odoorn werkt men ons tegen. Hier heeft men wel begrip, maar zien we de voorgestelde constructie niet zitten. Vooral dat het project na 10 jaar kan ophouden spreekt ons niet aan. We verlaten wel een gezinswoning en om dan over 10 jaar niets meer te hebben is wel erg risicovol.”

Marieke Teunis uit Gasselternijveen is wel enthousiast over de plannen. Ze hoopt dat de plannen wel van de grond zullen komen. ,,Er zijn negen personen die er net zo over denken als ik. Samen kunnen we wellicht een mooie woongroep gaan vormen. Met minimaal acht personen kunnen we iets gaan opzetten en de pilot tot uitvoering brengen,” aldus Teunis die een huurhuis in Gasselternijveen zal achterlaten als ze in een tiny house gaat wonen. ,,Ik verwacht dat er voldoende aanmeldingen komen.”

Wethouder Berghuis die tijdens de bijeenkomst binnenkwam is nog steeds hoopvol. ,,Wat ik begrepen heb is dat er ook vanuit Gasselternijveen belangstelling is getoond. De bezoekers vonden het jammer dat ze de andere geïnteresseerden hier niet troffen, maar misschien kunnen we ze met elkaar in contact brengen”, zegt Berghuis die bestrijdt dat er geen kapitaal opgebouwd kan worden. ,,De bewoners bezitten over 10 jaar een tiny house. Ja, en het kan zijn dat die over 10 jaar verplaatst moet worden, maar het kan ook zijn dat het project verlengd wordt. Het is voor ons ook een proef. We zullen afwachten hoeveel inschrijvingen erop 15 april zijn. Mochten er niet voldoende zijn dan gaan we verder kijken naar de mogelijkheden. We stoppen er niet mee.”