Afbeelding
(Foto: Henry Koops)

Publiek geniet met volle teugen van concert van Johan Willem Friso-kapel

Algemeen

ROLDE – Het publiek Mfc De Boerhoorn heeft met volle teugen genoten van het concert dat de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso zaterdagavond gaf in De Boerhoorn in Rolde. De zaal was gevuld met ongeveer 400 bezoekers. Het publiek werd voor de pauze vermaakt met muziek met het thema Mysterie. Na de pauze was het repertoire iets luchtiger. 

Het concert werd gegeven ter ere van de 100-jarige jubilea van muziekvereniging Crescendo uit Grolloo en De Harmonie uit Gasselte. Het concert wordt nu al gezien als één van de hoogtepunten van de jubileumvieringen van de muziekverenigingen. De muzieuiek was van geweldig hoog nivea Het was mooi dat wij in de pauze onze filmpjes van onze verenigingen konden tonen”, aldus voorzitter Roelie Reinders van Crescendo die samen met voorzitter Heleen Steenbergen van De Harmonie met de nodige vrolijke kwinkslagen de kapel dankten. Ze hadden presentjes voor onder andere dirigent Frans-Aert Burghgraef.

Het concert was tot stand gekomen met hulp van de Vrienden van de KMKJWF en Nederlands Veteraneninstituut en de gemeente Aa en Hunze. Hierdoor was naast aandacht voor de verjarende verenigingen ook aandacht voor de veteranen uit Aa en Hunze. Het concert was een Anjerconcerten waarbij ook aandacht is voor de veteranen en hun missies. Voor de gemeente Aa en Hunze aanleiding om de veteranen uit de gemeente in het zonnetje te zetten. De gemeente had de veteranen uitgenodigd voor een etentje bij Grand Café Hofsteenge. Daar kon men hun herinneringen ophalen hun ervaringen delen. Na het eten mochten de veteranen het concert van de KMKJWF bijwonen. Ongeveer 25 veteranen met hun partners kwamen hierop af. 

,,Het was een zeer mooie bijeenkomst”, zegt burgmeester Anno Wietze Hiemstra. ,,We hebben een tijd geen aandacht gehad voor onze veteranen. Zij konden terecht bij de Provinciale Veteranendag, maar veel veteranen vinden dit te massaal en doen dit liever in kleiner verband. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om te inventariseren waar de veteranen behoefte aan hebben. Zij hebben onder meer aangegeven dat er behoefte is aan een maandelijks Veternanencafé. Daar zijn al initiatieven voor ontplooid. Ook willen ze graag betrokken worden bij evenementen in de gemeente zoals bij de Dodenherdenking op 4 mei. De gemeente laat de initiatieven bij de veteranen, maar zal de plannen financieel gaan ondersteunen en de veteranen helpen bij de communicatie, zoals het versturen van uitnodigingen.” 

Veteraan Michel Basten uit Gasselte is blij dat de burgemeester de initiatieven van de veteranen oppakt. ,,Wij hebben allemaal wat meegemaakt op onze missies. We kunnen onze verhalen niet altijd in de ‘normale’ maatschappij kwijt. Bij de bijenkomsten zoals vandaag voel je direct de kameraad- en broederschap terug; Brothers in arms. Het samenkomen en elkaar ontmoeten voelt goed. Je schuift aan bij vreemden, maar je voelt direct het onderlinge vertrouwen. Je kunt je ei kwijt. Het is mooi dat die verbinding er is en dat dit in de toekomst uitgebreid zal worden”, aldus de voormalig militair die in 1994 in Bosnië op missie was. Basten vond het jammer dat er maar 25 veteranen, veelal wat oudere veteranen, waren. ,,In Aa en Hunze zijn ongeveer 150 veteranen, waaronder ook jonge veteranen. Elke veteraan heeft zijn eigen verhaal. Het zal mooi zijn als we de veteranen samen kunnen brengen en dat ze hun verhalen kunnen gaan delen.” Basten is zelf nauw betrokken bij het Northbase Inloophuis in Winschoten dat enkele dagen per week geopend is voor veteranen. ,,Het zal echter ook mooi zijn wanneer er een centraal contactpunt komt voor veteranen in de gemeente Aa en Hunze”, besluit Basten voordat hij verder geniet van het concert van de KMKJWF. Het concert werd afgesloten met een staande ovatie van het publiek. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding