Inwoners en raadsleden bespreken de thema's van de Spiekeriek in Eexterveen.
Inwoners en raadsleden bespreken de thema's van de Spiekeriek in Eexterveen. (Foto: Henry Koops)

‘Ambtenaren stagneren bouwplannen starterswoningen’

Algemeen
Opbrengst Spiekeriek besproken in Eexterveen

EEXTERVEEN – De verschillen tussen het veen en het zand blijken niet zo groot te zijn. Dat bleek tijdens de inwonersavonden van de Spiekeriek in Amen en Ekehaar. De inwoners van beide regio’s uit Aa en Hunze hadden dezelfde thema’s aan de Spiekeriek toevertrouwd: wonen, wegen, snelheid en leefbaarheid.

Een tiental inwoners uit Eexterveen en omgeving hadden de moeite genomen om naar eetcafé ’t Klein Genoegen in Eexterveen te komen. Daar werd de opbrengst besproken die inwoners aan de Spiekeriek hadden gehangen. Zowel in De Broekstreek als in het veengebied wordt te hard gereden. In Eexterveen bleek dat dit vooral een issue is in Eexterzandvoort. Daar wordt op de Dalweg en Oude Dijk flink het gaspedaal ingetrapt, maar dat gebeurt ook in andere dorpen. In Eexterveen wordt ook overlast ervaren van veel vrachtverkeer. Snelheid beperkende maatregelen helpen een beetje, maar het is voornamelijk een vorm van menselijk gedrag. Jammer hierbij is dat de politie geen tijd heeft om te handhaven. Ook het onderhoud van de wegen is een belangrijk thema in deze regio.

Lang werd gesproken over het thema Wonen en dan vooral over starterswoningen. In Eexterveen zijn onlangs enkele starterswoningen gebouwd, maar dat blijkt lang niet genoeg. De jongeren uit het dorp willen graag hier blijven wonen, maar hebben de mogelijkheid niet. Volgens de aanwezigen waren er plannen genoeg om starterswoningen te realiseren, maar werd het proces tegengewerkt door de ambtenaren op het gemeentehuis. Inmiddels zijn de grondprijzen en de bouwkosten dermate gestegen dat een betaalbare woning voor starters niet meer tot de mogelijkheden behoort. ,,Als er grond beschikbaar komt, worden er villa’s opgebouwd”, aldus een inwoner. Wet- en regelgeving heeft ook invloed op het proces, maar vertraagt de plannen volgens enkele aanwezigen dusdanig, dat de mogelijkheden opraken en dat de jongeren het elders moeten zoeken. In gesprekken met de wethouder bleek dat die aangaf dat de ambtenaren erover gaan. Voormalig-wethouder Henk Heijerman geeft aan dat de ambtenaren niet bepalen, maar dat het bestuur beslist. Het neemt bij de aanwezigen niet het gevoel weg dat de gemeente mogelijke plannen tegenwerkt. Het is aan de raadsleden om de voortgang van de plannen te bewaken. Ze raden de inwoners aan om met nieuwe plannen te komen.

De leden van de werkgroep Spiekriek, bestaande uit raadsleden, pakten deze rol op toen de scholen van Nieuw Annerveen en Eexterveen ter sprake kwamen. Het bleek dat de voormalige school in Nieuw Annerveen te koop staat. De bouw van de nieuwe school in Eexterveen is gaande, maar de omwonenden van de huidige school was door het college beloofd dat begin 2022 een uitnodiging zou volgen om te bespreken wat er eventueel met het schoolgebouw gaat gebeuren. De bouw is wat vertraagd, maar zal dit jaar opgeleverd worden. De uitnodiging laat echter nog steeds op zich wachten. Werkgroep-voorzitter Greet Oosterhuis beloofde dat er voor 9 mei contact met de omwonenden zou worden opgenomen. Een mogelijke toepassing voor de school werd al geopperd: maak starterswoningen in de school.

Er was ook nog een compliment voor de gemeente. De voetpaden in Eexterveen waren een stuk begaanbaarder en veiliger geworden. Verder kwamen de verlichting van de openbare ruimte, het toiletgebruik, de gevaren van houtstook, het sportveld in Eexterzandvoort en de inrichting van de openbare ruimte onder meer nog aan de orde.

De werkgroep Spiekeriek gaat de twee inwonersbijeenkomsten evalueren tijdens een informerende bijeenkomst op 20 juni.