De handel tijdens Koningsdag in Annen verliep goed.
De handel tijdens Koningsdag in Annen verliep goed. (Foto: Liam Kuiper/LK Media)

Noodgedwongen verplaatsing maakt Koningsdag in Annen knus

Algemeen

ANNEN – Terwijl Eric van Oosterhout, de oud-burgemeester van Aa en Hunze, de koninklijke familie door Emmen leidde, waren er in zijn voormalige gemeente ook tal van activiteiten om Koningsdag te vieren, zoals in Annen.

Ondernemersvereniging ANNO organiseert in het brinkdorp al sinds 1990 het Oranje-ontbijt op de Brink. ,,De ondernemers vinden het belangrijk om met dit ontbijt hun klanten te bedanken voor het geschonken vertrouwen in het afgelopen jaar. Het ontbijt wordt betaald door de deelnemende ondernemers”, legt ANNO-secretaris Tineke Klinkers uit.

Het weer was de organisatie goed gezind; de zon scheen, het was droog en de temperatuur was aangenaam. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra opende het ontbijt. Muziekvereniging Drenthina speelde vervolgens het Wilhelmus, waarna vele bewoners de weg naar het ontbijt goed wisten te vinden. ,,De bezoekers konden kiezen uit broodjes met jam, pindakaas, vleeswaren, kaas en gebakken ei en ook een appel of mandarijn kon worden meegenomen. De keuze in dranken was eveneens groot. We ontvingen vele complimenten voor alle lekkernijen en de nieuwe compacte opstelling tussen de bomen. Wij als ondernemers kijken terug op een zeer geslaagd evenement.”

Dat deed Tessa van Waarden van de Vrienden van Oranje, die samen met de ondernemersvereniging en de VV Annen Koningsdag organiseert, ook. ,,Dat we een compactere opstelling hadden dan andere jaren was noodgedwongen, maar pakte goed uit. De grote brink had een groot onderhoud ondergaan. De zondag ervoor was er een Brinkmarkt geweest. Het gras op de brink was kapot en opnieuw ingezaaid en om hier nu opnieuw een groot evenement op te houden was niet handig. We hebben op het laatste moment de activiteiten naar de zijkant van de brink verplaatst. Het had wat voeten in aarde, maar men vond het best knus.” De activiteiten trokken veel deelnemers. Er waren veel vossen en ook veel kinderen tijdens de Vossenjacht en op het speelplein stonden de kinderen in de rij voor de attracties. En ook de andere activiteiten trokken veel publiek. Het was een superleuke dag.”

Ook in andere dorpen van Aa en Hunze werd Koningsdag gevierd. 

Anner ondernemers bakken een eitje voor het ontbijt op Koningsdag