Afbeelding

IMG wijst veel aanvragen Waardedalingsregeling af

Algemeen

AA EN HUNZE - Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft inmiddels ruim 60.000 aanvragen voor de Waardedalingsregeling ontvangen. Men heeft meer dan 8.000 aanvragen afgewezen. In Aa en Hunze is nog geen enkel bedrag uitgekeerd in verband met waardedaling. Wel is er meer dan 2 miljoen uitgekeerd aan fysieke schade aan een woning. 

Op 1 januari wordt de Waardedalingsregeling opengesteld voor eigenaren van woningen in de gemeenten Westerkwartier, Delfzijl, Midden-Groningen, Oldambt en Aa en Hunze. Inwoners in die gemeenten krijgen vaak geen vergoeding van waardedaling als ze een huis kochten ná 16 augustus 2012. Bij 79 procent van de afgewezen aanvragen gaat het sowieso om mensen die het huis in bezit kregen na deze datum. En in veel van de postcodes in gemeenten waar de Waardedalingsregeling per 1 januari open wordt gesteld, speelt dit alles nog sterker. In de gemeenten Westerkwartier, Aa en Hunze en Oldambt leidt het doen van een aanvraag hoe dan ook tot een afwijzing als het huis is gekocht ná 16 augustus 2012. In grote delen van de gemeenten Delfzijl en Midden-Groningen is dit eveneens het geval.

De vergoeding van waardedaling wordt onder meer berekend op basis van het imago-effect. De onderzoekers van de methode van Atlas voor gemeenten, die het IMG hanteert voor het berekenen van de vergoeding voor waardedaling, stelden vast dat alle circa 95.000 woningen in het waardedalingsgebied in ieder geval 2,7 procent minder waard zijn geworden of minder hard in waarde zijn gestegen. Dat blijkt uit een grootschalige analyse van ruim 45.000 verkoopprijzen van woningen binnen en buiten Groningen. De verklaring daarvoor is dat potentiële kopers sinds de grote beving bij Huizinge op 16 augustus 2012 het gedoe, de onzekerheid en onveiligheid door de bevingen meewogen in het bod dat ze deden op een huis. Vanzelfsprekend is dat niet altijd bewust gebeurd, maar het heeft als geheel de verkoopprijzen beïnvloed. Wie een huis kocht in die periode, heeft daar dus minder voor betaald dan het geval zou zijn als er geen bevingen waren geweest. Wie het huis verkocht, had het nadeel. Verkopers komen dus wel voor vergoeding van dit imago-effect in aanmerking.

Geen van de kopers van de woningen komt daarmee dus in aanmerking voor vergoeding van het imago-effect. Maar dat wil niet zeggen dat kopers nooit een vergoeding krijgen. In een deel van het waardedalingsgebied is, volgens het IMG, de waardedaling nog eens extra beïnvloed door de kracht van de bevingen op de plek waar een huis staat. Er wordt 0,92 procent extra waardedaling vergoed per beving, mits bij die beving de trillingssterkte in die postcode een drempelwaarde overschreed. Bij een aanvraag voor een gekocht huis berekent het IMG dan in hoeverre die extra waardedaling door deze bevingen ná de aankoopdatum plaatsvond.

Verreweg de grootste groep (79 procent) wordt dus afgewezen vanwege de aankoopdatum die na 16 augustus 2012 is gelegen. Daarnaast volgen er ook afwijzingen (7,2 procent) omdat er sprake is van een aanstaande of reeds uitgevoerde sloop en nieuwbouw van een woning. Bij 8,5 procent volgt een afwijzing omdat eerder al via de waarderegeling van de NAM een vergoeding voor waardedaling is verkregen. Bij sloop en nieuwbouw is sprake van vergoeding in de vorm van een nieuw huis dat veelal meer waard wordt (of is), dan de waardedaling is geweest. In geval van een eerdere vergoeding vanuit de waarderegeling van de NAM is het bij wet niet toegestaan dat het IMG ook een vergoeding toekent.