Lineke Maat (rechts) en haar collega zijn blij dat het vaccineren is begonnen.
Lineke Maat (rechts) en haar collega zijn blij dat het vaccineren is begonnen. (Eigen foto)

Lineke Maat blij met vaccinatie

Algemeen

ASSEN - Lineke Maat werd afgelopen vrijdag gevaccineerd met het BioNTech/Pfizer-vaccin en ze is actief met het vaccineren van haar collega’s in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA). ,,Er heerst een blij gevoel in het ziekenhuis”, laat de verpleegkundige uit Rolde weten.

De eerste WZA-medewerker werd vorige week woensdag om 15.00 uur ingeënt, op dezelfde dag dat het vaccineren tegen het coronavirus in Nederland van start ging. ,,Het werd zondagavond bekend dat er gevaccineerd kon worden en dat we eerder aan de beurt waren. Heel veel appjes later werd het geregeld dat er woensdag al een club mensen stond te vaccineren. Dat het zo snel en soepel verliep, daar was ik best wel trots op”, aldus Lineke Maat. 

De dagen daarna ging men in het ziekenhuis door met vaccineren. Per uur kunnen ongeveer 20 mensen geprikt worden. Lineke Maat is vrijdag aan het eind van de middag druk bezig met het prikken van haar collega’s. Er heerst een uitgelaten stemming. ,,Eerst krijgen de medewerkers van de Intensive Care (IC), de Spoedeisende Hulp (SEH) en de corona-afdeling de vaccinatie aangeboden. Er zullen 298 medewerkers gevaccineerd worden en 227 ambulancemedewerkers. Zij vallen in de eerste schil ten behoeve van de primaire zorg. De vaccinatie gaat volgens een strak protocol”, vertelt Maat die zelf ook een blij gevoel had toen de spuit vrijdag in haar bovenarm ging. ,,Ik ben niet eens blij voor mezelf, maar vooral dat we andere mensen een betere bescherming kunnen bieden. Je merkt het hier aan de sfeer in het ziekenhuis. Het is een eerste stap naar het licht aan het eind van de tunnel. Een eerste stap in de richting van groepsimmuniteit, want dat is natuurlijk het uiteindelijke doel.” 

De vaccinatiebereidheid in het WZA is groot. ,,Hoogstwaarschijnlijk zal 89 procent van de medewerkers zich laten inenten. Sommigen doen het niet uit geloofsovertuiging en anderen hebben hun twijfels over mogelijke bijwerkingen. Binnen het ziekenhuis zijn Webinars geweest waarin de voor- en nadelen op een rijtje zijn gezet. Het was bedoeld om iedereen zoveel mogelijk informatie te geven, zodat iedereen weloverwogen keuzes kan maken. Het blijft uiteindelijk altijd een eigen keuze. Er is bij sommigen angst voor de snelheid waarmee dit vaccin op de markt is gekomen, maar het SARS-vaccin is als basis genomen en daar wordt al 20 jaar aan gewerkt. De basis was er al en er wordt nu veel tijd en geld ingestopt. Dus ik denk dat het veilig is. En als ik kijk naar de bijwerkingen tot nu toe, zijn er alleen maar mensen geweest die over een zware of stijve arm hebben geklaagd, maar dat heeft niets met het vaccin te maken, maar meer over de manier van prikken.”

Lineke Maat vaccineert haar collega’s, maar werkt ook als ‘buddy’ op de Spoedeisende Hulp. ,,Op de SEH worden de patiënten opgevangen en behandeld. De collega’s op de kamers waar de patiënten worden behandeld zijn geheel ingepakt met beschermende kleding. De buddy assisteert bijvoorbeeld met het aannemen van kweken en stuurt die naar het laboratorium. De buddy komt niet op de kamer, maar neemt spullen aan en zorgt dat die op de goede plek terechtkomen en voorziet de collega’s ook van materialen”, aldus Maat die normaal op de operatiekamer (OK) werkt. ,,Op de OK’s is het rustig. Van de zes OK’s zijn er nu maar twee in gebruik. Medewerkers worden op andere manieren ingezet. De inzet heeft met bevoegdheden te maken. Niet iedereen mag alles doen. De werkdruk op de IC’s, de SEH en de COVID-afdeling is hoog, omdat veel mensen met deze bevoegdheden uitvallen door bijvoorbeeld besmetting met het coronavirus of dat ze in quarantaine moeten of dat ze tegen een burn-out oplopen. Er zijn onvoldoende gekwalificeerde medewerkers om dit op te vangen. De werkdruk is daardoor op deze afdelingen erg hoog. Het gevreesde ‘zwarte scenario’ is niet bereikt, maar dat had niet veel gescheeld. Gelukkig lijken de positieve gevallen die in het ziekenhuis terechtkomen af te nemen. Maar we zijn er nog lang niet. We moeten afwachten wat het gemuteerde virus uit Engeland doet. Hopelijk verspreidt dit zich in Nederland niet zo snel, want anders kan het nog weleens heel moeilijk worden. Hopelijk slaat het vaccin voldoende aan en komt er een eind aan de pandemie.”

Maat gaat daarom door met het vaccineren van haar collega’s. ,,Een voordeeltje is dat we zes vaccins uit een ampul kunnen halen en dat is meer dan de verwachte vijf vaccins uit één ampul. Dan kunnen we meer mensen vaccineren. En dan kunnen we door met de andere schillen binnen de zorg. Het probleem is de levering van de vaccins. We hebben al wat ampullen af moeten staan aan andere ziekenhuizen, omdat die niet voldoende hadden gekregen. Maar gelukkig zijn we begonnen en komt er hopelijk snel een eind aan deze crisis.”

Lineke Maat geeft een collega het vaccin tegen het coronavirus.