Een van de haltes van Lijn 51 tussen Annen en Zuidlaren die is opgeheven. (Foto: Henry Koops)
Een van de haltes van Lijn 51 tussen Annen en Zuidlaren die is opgeheven. (Foto: Henry Koops)

Petitie tegen wijzigingen in buslijn 51

Algemeen

ZUIDLAREN - Een petitie tegen het wijzigen van de route van buslijn 51 (Assen-Groningen) is in enkele dagen tijd 585 keer ondertekend. 

Sinds 1 januari reed van Groningen via Haren, Onnen, Noordlaren, Midlaren, Zuidlaren, Schuilingsoord, Annen, Anloo, Gasteren, Loon en Assen. Veel scholieren uit Aa en Hunze die in Assen, Haren en Groningen op school zitten maakten gebruik van deze bus. Ook inwoners die reizen naar Bea­trixoord en de Visio in Haren of werken in Groningen en Assen maakten gebruik van de bus. 

Verdwenen haltes
Een aantal haltes in de zuidelijke delen van Zuidlaren is komen te vervallen. Voor inwoners van Annen, Schuilingsoord, en Zuid-Es betekent dit extra reistijd en een extra overstap. Daar zijn zij zeer ontevreden over. Initiatiefnemer Michiel van den Oever uit Zuidlaren hoopt dat zoveel mogelijk mensen de petitie ondertekenen, en wil graag in gesprek met OV-bureau Groningen-Drenthe en vervoersmaatschappij Qbuzz. ,,De wijziging van buslijn 51 is erg nadelig voor grote groepen reizigers. Door de nieuwe regeling zijn er drie haltes verdwenen die belangrijk zijn voor het woon-werkverkeer en voor scholieren. De reistijd is verlengd en er is geen directe verbinding meer.”

Vragen CDA
De CDA-fractie in Aa en Hunze is bang dat de reistijd voor reizigers fors gaat toenemen, de kosten om hoog gang, omdat er via Groningen gereid moet worden en dat het opheffen van haltes een forse impact heeft op de leefbaarheid van dorpen als Anloo en Gasteren. En alternatieve lijnen zitten vaak overvol. De fractie vraagt of het college contact op wil nemen met het OV-bureau en Qbuzz en zich wil inzetten om goede busverbindingen te behouden.