De ontsluitingsweg waar veel om te doen is. (Foto: Henry Koops)
De ontsluitingsweg waar veel om te doen is. (Foto: Henry Koops)

Fracties willen onderzoek naar dossier Hanebijtershoek

Algemeen

GIETEN - De fracties van PvdA en GroenLinks willen dat er een Rekenkameronderzoek komt naar de situatie rond de Hanebijtershoek in Gieten. De fracties willen dat er een onderzoek komt naar de rechtmatigheid en doelmatigheid van de besluitvorming betreffende het dossier van deze ontsluitingsweg in het centrum van Gieten.

Slepende kwestie
Deze slepende kwestie is ongeveer 25 jaar geleden begonnen toen er twaalf twee-onder-een-kap-woningen werden gebouwd aan de Hanebijtershoek, een doodlopende zijstraat van de Stationsstraat in Gieten. Deze woningen werden gebouwd door een projectontwikkelaar op de voormalige boerderijlocatie. De boerderij werd destijds ontsloten door de weg die nu Hanebijtershoek heet. Het faillissement van de projectontwikkelaar, met als gevolg diverse rechtsopvolgers (in de loop der jaren ook naastgelegen percelen), heeft volgens het college van de Gemeente Aa en Hunze de casus er in juridisch opzicht niet gemakkelijker op gemaakt. ,,Vanaf het begin stond de al dan niet openbare status van de ontsluitingsweg ter discussie. Hoewel een uitspraak van de Raad van State de openbaarheid van de weg inmiddels heeft vastgesteld.” De gemeente heeft daar geen grondpositie, die liggen bij Marchel Smit van Optiek Visie en Makelaardij Aa en Hunze. De gemeente had het deel van Marchel Smit over kunnen nemen, maar de partijen werden het niet eens over de prijs. Makelaardij Aa en Hunze heeft bouwplannen op de naastgelegen locatie waar nog een slooppand staat. Het zal volgens het college een mooie mogelijkheid zijn om een fraai pand te bouwen met een betere ontsluiting naar de Hanebijtershoek. De  makelaardij heeft echter nog geen aanvraag ingediend. De verkeersveiligheid is volgens het college in de huidige situatie niet in het geding.

Patstellingen
De fracties van GroenLinks en PvdA zijn van mening dat de slepende kwestie nog steeds veel ongenoegen oplevert voor buurtbewoners en belanghebbenden. ,,In de loop der jaren zijn allerlei verwikkelingen ontstaan met opvolgende eigenaren van belendende percelen over de status van de ontsluitingsweg, eigendomsposities en bouwrechten op belendende percelen. Ook de gemeente heeft hier steeds een nadrukkelijke rol in gespeeld. De kwestie loopt zowel juridisch als beleidsmatig als een rode draad door verschillende beleidsdomeinen. Er is behoefte aan helderheid en transparantie over voorgeschiedenis en feiten. De huidige situatie kenmerkt zich door patstellingen en is belemmerend voor de herinrichting van het centrumplan Gieten. Het is voor alle partijen belangrijk dat het dossier op en fatsoenlijke democratische wijze kan worden afgesloten. Het belangrijkste resultaat moet zijn dat er betere inrichtingsperspectieven voor het gebied komt. Gezien de complexiteit van de zaak is derhalve een zeer gedegen aanpak vereist om uit de impasse te komen en het beoogde doel te bereiken. Wij willen hiervoor een onafhankelijke derde inschakelen. Een neutrale speler, die de regie op zich neemt, het dossier onderzoekt, partijen hoort, zo nodig bemiddelt, rapport uitbrengt en daarin met een voorstel komt.”

Het voorstel van PvdA en GroenLinks wordt komende donderdag in de gemeenteraad besproken.