Interzorg/Hendrik Kok ook getroffen door het coronavirus. (Foto: Henry Koops)
Interzorg/Hendrik Kok ook getroffen door het coronavirus. (Foto: Henry Koops)

Ook Hendrik Kok in Rolde getroffen door coronavirus

Algemeen

ROLDE – Na De Trans in Nooitgedacht en Dekelhem in Gieten is nu ook verzorgingstehuis Hendrik Kok in Rolde getroffen door het coronavirus. Sinds 21 januari zijn meerdere cliënten en medewerkers besmet het virus. Het geldt voor alle afdelingen van de locatie: De Akker, De Brink en De Es. Interzorg wil in verband met de privacy en de wijzigingen in het ziektebeeld geen concrete cijfers noemen, maar geeft wel aan dat de situatie zorgwekkend is.

Direct maatregelen
Interzorg/Hendrik Kok is een verzorgingstehuis voor ouderen met een visuele beperking en sinds enige tijd zijn er ook twee afdelingen ingericht voor mensen met dementie. De zorginstelling heeft direct maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. ,,De meeste besmette cliënten zijn in isolatie in het eigen appartement, maar kunnen samen wel gebruikmaken van een huiskamer gescheiden van cliënten die niet besmet zijn. Enkele cliënten zijn overgeplaatst naar de COVID-19-unit in Anholt in Assen. Bezoek ontvangen we op dit moment binnen Hendrik Kok liever niet, maar is op afspraak en binnen de geldende maatregelen wel mogelijk”, zegt woordvoerder Lonneke van den Bergh. ,,Onze medewerkers zijn extra geïnstrueerd en alert op symptomen van besmetting met het coronavirus, bij zichzelf en bij cliënten. Het is gezien de huidige situatie lastig om aan te geven hoelang de maatregelen gelden. Wij houden alle betrokkenen uiteraard goed op de hoogte van de situatie.”

Personeel
Naast de bewoners zijn ook personeelsleden positief getest en zitten ziek thuis. ,,We kunnen het op dit moment nog opvangen, al wordt dit wel steeds ingewikkelder. Met hulp van uitzendkrachten, maar ook via het samenwerkingsverband ‘extra handen voor de zorg’ en vanuit de horeca krijgen we de roosters gelukkig nog rond. Op dit moment kunnen we de zorg nog goed organiseren, vooral dankzij de fantastische inzet van alle medewerkers. Meer dan ooit moeten we het met elkaar doen”, aldus Van den Bergh.

Aanleunwoningen
Bij het verzorgingstehuis staan ook aanleunwoningen. Deze woningen vallen niet onder Hendrik Kok, maar er wonen wel cliënten aan wie Interzorg wijkzorg biedt. ,,Om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te houden, hebben we in oktober vorig jaar al moeten besluiten om de Plaza in het hoofdgebouw te sluiten voor overige bezoekers. Alleen voor mensen in de aanleunwoningen geldt dit niet, zij konden tot voor kort nog lunchen in de Plaza, gescheiden van bewoners van Hendrik Kok. Nu het aantal coronabesmettingen binnen Hendrik Kok is gestegen, hebben we de Plaza ook voor hen helaas moeten sluiten. Zij krijgen de maaltijd nu aan huis geleverd. Voor zover bij ons bekend is onder de bewoners van de aanleunwoningen op dit moment geen sprake van coronabesmettingen.”

Vaccineren
Interzorg Hendrik Kok is gisteren in goed overleg met cliënten en/of hun naasten gestart met vaccineren met het BioNTech/Pfizer-vaccin. ,,We vaccineren cliënten waarvan wij een toestemmingsformulier hebben ontvangen en die op dit moment niet besmet zijn met het coronavirus en de afgelopen weken ook niet besmet zijn geweest. Er moeten minimaal vier weken zitten tussen de start van de eerste klachten of bij geen klachten, vier weken na de test en de vaccinatie. Met de huisartsen van cliënten, waarvan wij geen hoofdbehandelaar zijn, hebben wij afspraken gemaakt dat wij ook hen vaccineren. De tweede vaccinatie wordt vier weken later geleverd”, zegt Van den Bergh die aangeeft dat alle cliënten binnen korte tijd hun eerst prik krijgen. Een deel van het personeel is al gevaccineerd. Een ander deel staat nog op een wachtlijst. Indien er vaccins overblijven, mogen deze worden gebruikt voor deze personeelsleden.”