Projectontwikkelaar Joost Mellies kan verder met zijn plannen voor Hotel & Resort De Hondsrug in het Gasselterveld
Projectontwikkelaar Joost Mellies kan verder met zijn plannen voor Hotel & Resort De Hondsrug in het Gasselterveld (Foto: Henry Koops)

Projectontwikkelaar kan verder met plannen voor Hotel & Resort De Hondsrug

Algemeen

GASSELTERVELD – Projectontwikkelaar Joost Mellies kan door met de ontwikkeling van Hotel & Resort De Hondsrug in het Gasselterveld. De gemeenteraad gaf gisteravond een ontwerpverklaring van geen bedenking af. Niet alle fracties stemden hiermee in. PvdA, GroenLinks en D66 vroegen zich waarom deze haast nodig was.

Ontlopen
De drie fracties denken dat de ondernemer de nieuwe BENG (Bijna Energie-Neutrale Gebouwen) richtlijnen wil ontlopen. De Wet BENG geldt sinds 1 januari en is de opvolger van de EPC (Energieprestatiecoëfficiënt)-regeling. Volgens de drie fracties zijn de drie Energieprestatie-indicatoren van BENG strenger dan de normen van (EPC) en probeert de projectontwikkelaar deze te omzeilen.

Geen bedenking
Joost Mellies hield voor de raadsvergadering een enthousiast verhaal over zijn plannen op het terrein van voormalige Motel Gasselte. De bedoeling is om op deze locatie een hotel te bouwen met 600 bedden en circa 70 vakantiewoningen. Mellies gaf aan dat er duurzaam gebouwd gaat worden. Hij wil graag het resort openen voor de zomer van 2022 en diende daarom vorig jaar een omgevingsvergunningsaanvraag in. De aanvraag is een afwijking van het bestemmingsplan ‘Visie Gasselterveld’. Deze twee procedures werden samengevoegd en daarom werd de raad om een ontwerpverklaring van geen bedenking gevraagd.

Haast
De drie fracties hebben moeite met de haast en zijn bang dat hij niet aan alle duurzaamheidsvoorwaarden van BENG gaat voldoen. ,,We willen een duurzame gemeente zijn. Dit geeft ons geen goed gevoel”, laat Lukas Koops (GroenLinks) weten. D66 sloot zich hierbij aan en vond dat de fracties ook te weinig informatie hadden gekregen om tot een goed besluit te komen. PvdA denkt dat deze ondernemer door deze procedure voorgetrokken wordt ten opzichte van andere ondernemers.

Normale procedure
Volgens wethouder Henk Heijerman is hier geen sprake van. ,,De ondernemer heeft de aanvraag in 2020 gedaan. Dus is de EPC-regeling van toepassing. Had hij het dit jaar gedaan dan was hij meer geld kwijt geweest en krijgt hij wellicht zijn zaakjes niet op tijd klaar. Het is zijn goed recht om dit zo te doen en het is een normale procedure.”

Blikvanger
Heijerman is blij met de plannen. ,,Langs de N34 van Ommen tot De Punt is geen enkel hotel. Hotel & Resort De Hondsrug moet een blikvanger worden langs deze weg. Het past in de visie van het gebied dat we eerder opgesteld hebben. Het is een impuls voor het toerisme en de economie van Aa en Hunze.”

Bestemmingsplan
De fracties hadden nog wel inhoudelijke vragen over de plannen. Men is blij dat er iets op deze locatie gebeurt, maar men vroeg zich wel af of er niet te veel druk komt op het Gasselterveld en of deze plannen passen in de toeristische toekomstvisie van de gemeente? Is dit een toeristische attractie waar de gemeente op zit te wachten en wat voor invloed heeft de komst van het resort op de overige toeristische accommodaties in de regio? De vragen pasten niet bij de besluitvorming van deze avond. Daar is nog genoeg ruimte voor tijdens de behandeling van het bestemmingsplan dat in juni plaatsvindt.