Afbeelding

‘Focus ligt op beheersfuncties van het Gebiedsfonds’

Algemeen

AA EN HUNZE - De provincie Drenthe en de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn gaan het beheer vormgeven voor het Gebiedsfonds van het windpark Drentse Monden en Oostermoer. De beheersfuncties worden in overleg met de Omgevingsadviesraad (OAR) opgesteld. De provincie zal vervolgens de uitkomst voorleggen aan de initiatiefnemers van het windpark. Het doel is om hen uiteindelijk weer aan tafel te krijgen met de inwoners van het gebied.

De directie van het windpark overlegde vorige week met gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie om een oplossing te vinden voor de impasse rondom het Gebiedsfonds. Het overleg tussen de windboeren en Omgevingsadviesraad (OAR) van Aa en Hunze stagneerde eerder deze maand. De partijen konden het niet eens worden over de besteding van de middelen die in het Gebiedsfonds komen. 

Het windpark stort in het Gebiedsfonds een deel van de opbrengst in. Het geld zal gebruikt gaan worden als tegenprestatie voor de plaatsing van de windmolens in de omgeving. Daarnaast zullen het Rijk, de Provincie Drenthe en de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze een bijdrage leveren aan het fonds. ,,De focus ligt nu op het beheer van het Gebiedsfonds”, laat een woordvoerder van de provincie weten. 

De windboeren en de adviesraad zijn het niet eens over de manier waarop dat geld besteed mag worden en de windboeren weigerden nog verder met de adviesraad te praten. Tot woede en onbegrip van de adviesraad en de lokale en provinciale politiek. De VVD-fractie in Aa en Hunze stelde al vragen aan het het college hoe uit deze impasse gekomen moet worden. 

De adviesraad van Aa en Hunze wil het geld voornamelijk gebruiken voor een burenregeling. Directe buren van de windmolens kunnen dan een bepaald geldbedrag krijgen als compensatie voor de schade. De windboeren willen vooral projecten ondersteunen ten behoeve van de leefbaarheid van buurten of dorpen.

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra zette vorige week dus de eerste stap om de zaak vlot te trekken.