Aa en Hunze gaat door met bestrijden van onkruid zonder chemische middelen.
Aa en Hunze gaat door met bestrijden van onkruid zonder chemische middelen. (Foto: Henry Koops)

Aa en Hunze gaat door met niet chemisch bestrijden onkruid

Algemeen

AA EN HUNZE – De Gemeente Aa en Hunze zal doorgaan met de bestrijding van onkruid op verharding zonder het gebruik van chemische middelen. Dit ondanks gewijzigde wetgeving.

Het verbod op de toepassing van chemische bestrijdingsmiddelen is in 2021 niet meer van kracht. Dit komt doordat de rechter eind vorig jaar stelde dat er geen wettelijke basis is voor het door de regering ingestelde verbod van 2016 over het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen door (bijvoorbeeld) gemeenten. De zaak was aangespannen namens gewasbeschermingsmiddelen producenten vertegenwoordigt door de stichting Nefyto en de vereniging Artemis.

Gemeenten zouden terug kunnen grijpen op chemische onkruidbestrijding in plaats van alternatieve niet chemische methoden van onkruidbeheersing op verharding. De gemeente Aa en Hunze wil echter een groene duurzame gemeente zijn die inzet op versterking van de biodiversiteit. Het gebruiken van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen staat daar haaks op. Onderzoek heeft aangetoond dat het verbod een positieve uitwerking heeft op de waterkwaliteit. Op de drinkwaterinnamelocaties zijn de piekconcentraties van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat in het oppervlaktewater significant afgenomen in vergelijking met vóór het verbod.

Voor het jaar 2021 is in Aa en Hunze de onkruidbeheersing op verharding samen met straatvegen aanbesteed en gegund. Daarbij wordt het onkruid op een niet chemische wijze bestreden. Dat zijn technieken zoals hete lucht, heet water en borstelen. Het college bereidt een nieuw bestek voor waarin onkruidbeheersing op verharding, straatvegen en kolken reinigen in één bestek gecombineerd worden aanbesteed. De insteek is om de onkruidbeheersing op verharding binnen dit bestek op een niet chemische wijze aan te besteden. Dit bestek zal op 1 januari 2022 starten met een looptijd van 3 jaar met twee keer de mogelijkheid tot verleningen met een jaar. Daarmee is een totale looptijd van 5 jaar mogelijk. Naar verwachting is de wetgeving medio 2022 aangepast waarbij de chemische onkruidbestrijding opnieuw wettelijk verboden is.

.