Dini en Gienus Eising vieren vandaag hun briljanten huwelijksfeest
Dini en Gienus Eising vieren vandaag hun briljanten huwelijksfeest (Foto: Henry Koops)

Echtpaar Gienus en Dini Eising is 65 jaar getrouwd

Algemeen

GIETEN – Vrolijk wapperen de vlaggen aan de gevels van de huizen aan de Ambachtstraat in Gieten. De buurt heeft de vlag uitgestoken voor Gienus en Dini Eising. Het echtpaar dat ook aan de straat woont is vandaag 65 jaar getrouwd. ,,Het is fantastisch zoals de buurt meeleeft”, zegt Gienus Eising. ,,Dat doet je goed.”

De 86-jarige Gienus Eising werd geboren in Hijken. De 83-jarige Dini Geers kwam in Mantinge ter wereld. Het stel ontmoette elkaar tijdens een dansavond in Westerbork. De ontmoeting mondde uit in een huwelijk. En dansen heeft het paar altijd graag mogen doen, totdat Dini een beenamputatie moest ondergaan. ,, Toen zat het er niet meer in.”

Er kwam meer leed op hun pad. Binnen anderhalf jaar tijd kwamen twee van de drie dochters te overlijden. ,,Het zou niet moeten zijn dat je afscheid moet nemen van je dochters, maar het is ons overkomen”, zegt Dini verdrietig. Ondanks het verdriet staat het echtpaar nog volop in het leven. 

Het stel ging vanuit Hijken naar Gieten, omdat Eising een baan kreeg bij Hotel Braams. Daar werkte hij 40 jaar als manusje van alles. Ook zijn vrouw kreeg in het roemruchte Gieter hotel een baan. Ze werkte 30 jaar als kamermeisje en op de linnenkamer. Het hotel staat nu leeg. En dat doet het paar pijn aan het hart. ,,Het doet zeer, dat er niets meer gebeurt. Wij hebben er zoveel meegemaakt. Ik kan er wel een boek over schrijven.”

Verhalen heeft Eising genoeg. Want naast zijn werk was hij 40 jaar betrokken bij de medische dienst op het TT Circuit in Assen, was hij 18 jaar bij de vrijwillige brandweer en waren ze samen betrokken bij het Rode Kruis. ,,Volgend jaar ben ik 60 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis. En ik ben 40 jaar betrokken als Lotus-medewerker. Als Lotus heb ik onlangs in Groningen 400 kinderen aan een reanimatiediploma geholpen. Dat is geweldig om te doen. Zolang ik fit ben, blijf ik dat doen. Ik ben in de Stad bekend als Gienus. Ik denk niet dat veel mensen daar weten dat ik Eising heet.” Dini was minder betrokken bij het verenigingsleven. ,,Dat is niets voor mij. Ik zit liever achter mijn naaimachine, want ik ben dol op naaien.”

Door zijn vele vrijwilligersactiviteiten werd Gienus koninklijk onderscheiden. Hij is trots op zijn onderscheiding. En het paar is ook blij met de felicitatie van het koninklijk huis. ,,Het is jammer dat we het briljanten huwelijksfeest niet groots kunnen vieren. Want ik ben dol op gezelligheid. Maar misschien kun we in juni iets doen als ik jarig ben.”