De tekening van het woonzorgcentrum in Grolloo. (© Grolloo Zorgt)
De tekening van het woonzorgcentrum in Grolloo. (© Grolloo Zorgt)

Plannen voor woon-zorgcomplex op De Pol in Grolloo

Algemeen

GROLLOO – De inwoners van Grolloo willen op een unieke locatie aan De Pol in Grolloo een woon-zorgcomplex realiseren. Het bewonersinitiatief ‘Grolloo Zorgt’ heeft schetsen laten maken en nader onderzoek heeft uitgewezen dat het project haalbaar is. Dit jaar worden verdere voorbereidingen getroffen en onder voorbehoud start de bouw in het voorjaar van 2022. Eind 2022 hopen de initiatiefnemers de eerste bewoners te verwelkomen. 

Het bewonersinitiatief boekt ook op het gebied van Zorg en Welzijn mooie resultaten. Daarbij wordt zij ondersteund door een professionele dorpscoördinator als ‘de ogen en oren van het dorp’. Ingezet wordt op positieve gezondheid en preventie en deze aanpak leidt tot een besparing op de ziektekosten. Met het project De Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP) wordt gewerkt aan versterking van de samenwerking met professionals in de keten van zorg en welzijn.

Door realisatie van het woon-zorgcomplex en door de activiteiten op het terrein van Zorg en Welzijn wordt de wens van veel inwoners ondersteund om zo lang mogelijk zelfstandig en in eigen dorp te blijven wonen.

Sinds 2017 is het bewonersinitiatief ‘Grolloo Zorgt’ actief in Grolloo, Papenvoort en Vredenheim. ,,Wij werken vanuit de visie dat veel mensen zijn gehecht aan het wonen in Grolloo en Omstreken. ‘Grolloo Zorgt’ wil bijdragen aan verdere verbetering van de kwaliteit van het leven door het bieden van woonoplossingen, welzijn en zorg in de eigen omgeving. Anders gezegd: ‘Op prettige wijze oud worden in eigen omgeving!”, vertelt Roelof Dilling. ,,Vanuit deze visie kwam de ontwikkeling van een woon-zorgcomplex in een stroomversnelling toen hiervoor een unieke locatie nabij het dorpshuis, de basisschool en de sportvelden beschikbaar kwam. Veel activiteiten dichtbij en een omgeving met veel natuur, rust en ruimte.”

Volgens de initiatiefnemers is het complex bedoeld voor inwoners uit Grolloo en belangstellenden met een sociale binding met het dorp. ,,Alle zorg die thuis geboden kan worden, wordt ook in deze woningen geboden. De meerwaarde van deze woonlocatie zit in op zorg aangepaste woningen, die in de vorm van een hofje worden geclusterd. In deze woonvorm worden sociale samenhang, welzijn en veiligheid vergroot. Voor algemene ruimtes voor ontmoeting en activiteiten kan een beroep worden gedaan op het naastgelegen dorpshuis. We zijn er trots op dat we als inwoners van het dorp zelf met de bouw van het woonzorgcentrum aan de slag zijn en we zijn er intussen van overtuigd dat het ons gaat lukken.”

Bij het project staat het functioneren van mensen en hun omgeving centraal. Uitgaande van de kracht, vitaliteit, veerkracht van mensen wordt gekeken welke waarde zo dichtbij mogelijk aan het leven van mensen kan worden toegevoegd. ‘Grolloo Zorgt’ denkt vooral in termen van gezondheid en welzijn, het sociale aspect en minder medisch in het kader van behandeling en zorg. Wie zorg en ondersteuning aanbiedt is niet belangrijk, als deze maar aansluit bij de behoefte van de mensen”, besluit Dilling.

Afbeelding