De eerste stemmen in Aa en Hunze voor de Tweede Kamer-verkiezingen zijn uitgebracht.
De eerste stemmen in Aa en Hunze voor de Tweede Kamer-verkiezingen zijn uitgebracht. (Foto: Henry Koops)

Eerste stemmen in Aa en Hunze uitgebracht

Algemeen

AA EN HUNZE - De eerste inwoners van Aa en Hunze hebben vanmorgen hun stem uitgebracht voor de Tweede Kamer-verkiezingen. Drie stembureaus in Gieten, Annen en Rolde openden om 07.30 uur hun deuren. Vooral de kwetsbare inwoners mogen vandaag en morgen hun stem uitbrengen. Woensdag kunnen alle overige inwoners het vakje van hun keuze rood maken. 

Het liep vanmorgen nog niet storm op het gemeentehuis in Gieten waar een stembureau was ingericht. ,,Er zijn ongeveer tien mensen geweest”, zegt Klaas van Houten tegen 9.00 uur. Hij is vandaag voorzitter van het stembureau. ,,We zitten hier vandaag met minimaal zes personen. We zijn drie mensen nodig voor de controle van de legitimatiebewijzen, stempassen en het inleveren van het stemformulieren. Daarnaast zijn we iemand nodig die controle houdt op de coronamaatregelen. Dat zal vandaag en morgen wel meevallen, maar woensdag als het drukker wordt, zal er meer toezicht nodig zijn. De overige twee zijn nodig om de pauzes in te vullen.” 

Door corona zijn de stembureaus anders ingericht. Ook zijn stembureaus komen te vervallen. ,,In de verzorgingstehuizen kan dit jaar niet worden gestemd. De bewoners stemmen per post, geven een machtiging af of gaan zelf naar een ander stembureau”, zegt Jolanda Hoving, projectleider verkiezingen. ,,Ook het stembureau in Obs Gieten is komen te vervallen. Hiervoor is een tent op het sportveld geplaatst. In Rolde kan men nu in plaats van Hendrik Kok in Grand-Café Hofsteenge stemmen. Dinsdag zijn het gemeentehuis en mfc De Spil in Gasselternijveen open om te stemmen.”

In Aa en Hunze mogen 4000 70-plussers stemmen per post. ,,Een derde hebben we inmiddels ontvangen. We openen deze enveloppen pas woensdag, dus ik kan niet aangeven of er veel foutieve stemmen tussen zitten. Er zitten wel een paar dunne enveloppen tussen, dus je kunt er van uitgaan dat die niet goed zijn. De briefstemmen worden woensdag samen met alle andere stemmen geteld.” 

Er komen weer wat stemmers binnen. ,,Het loopt gemoedelijk door”, aldus Hoving.

Stembureaumedewerkers zitten achter spatschermen.
In verband met corona zijn er looproutes aangebracht bij het stembureau in Gieten.