De oude linde bij de ingang van 'Hotel Braams' is door ziekte geveld.
De oude linde bij de ingang van 'Hotel Braams' is door ziekte geveld. (Foto: Henry Koops)

‘Gekapte bomen in Gieten waren ziek’

Algemeen

GIETEN – De gemeente Aa en Hunze heeft onlangs een paardenkastanje gekapt aan de Stationsstraat in Gieten. De boom stond er al jaren. Verontruste buurtbewoners hebben aan de bel getrokken.

Ook GroenLinks werd op de hoogte gebracht en de fractie stelde wethouder Henk Heijerman de vraag waarom de boom is geveld. ,,De oude boom, die volgens mij er al stond bij de oude Udema-fabriek, was ziek. We hebben advies ingewonnen bij een adviesbureau en deze heeft ons aangeraden om de boom in verband met de veiligheid te kappen. Er is netjes een kapvergunning verleend. De overige bomen op deze locatie zijn niet ziek. We hopen dat ze gezond blijven en dat we nog lang van deze bomen kunnen genieten”, legt de wethouder uit waarom de boom het loodje moest leggen.

Linde bij Braams
Hij voegde er aan toe dat donderdag ook een oude linde bij de ingang van Hotel Braams is gekapt. ,,Hier geldt hetzelfde verhaal. In verband met de veiligheid hebben we ook deze zieke boom gekapt. Dit hebben we gedaan op advies van De Bomenwacht die de bomen onderhouden. Ook aan de Julianalaan in Gasselte zijn houtresten van de beukebomen te vinden. Ook deze bomen zijn ziek en zullen voordat ze omvallen worden omgezaagd.”

Broedseizoen
GroenLinks en D66 vroegen zich af of de linde bij Braams wel gekapt mocht worden, omdat het broedseizoen is begonnen. Volgens de wethouder is het in dit geval toegestaan, omdat de veiligheid in het geding is. ,,Natuurlijk is er goed gekeken of er in de buurt genesteld werd, maar dat bleek niet het geval.”

De locatie aan de Stationsstraat waar de paardenkastanje werd omgehakt.