Tycho Andriessen van Obs De Drift uit Grolloo is de beste voorlezer van Aa en Hunze.
Tycho Andriessen van Obs De Drift uit Grolloo is de beste voorlezer van Aa en Hunze. (Eigen foto)

Tycho Andriessen is voorleeskampioen van Aa en Hunze

Algemeen

GROLLOO - Tycho Andriessen van Obs De Drift is de nieuwe voorleeskampioen van de Gemeente Aa en Hunze. Door corona vond de wedstrijd niet live plaats maar via filmpjes. Tycho gaat nu door naar de provinciale finale.

Voor het tweede jaar op rij zorgden de coronamaatregelen voor een organisatorische uitdaging voor bibliotheken en leerkrachten van het basisonderwijs. Een fysieke gemeentelijke voorronde was niet mogelijk. Daarom stuurden de deelnemende scholen dit jaar een filmpje van hun schoolkampioen tijdens een voorleessessie in de klas. Dit was dubbel spannend voor de deelnemers: hun klasgenoten als toehoorder en dan ook nog gefilmd. 

Jury
De jury bestaand uit Klaasje Everts (Beleidsmedewerker Cultuur en Welzijn, Gemeente Aa en Hunze), Akke Feenstra (Adviseur Cultuureducatie & -participatie, ICO centrum voor kunst & cultuur) en Gemma Groot Koerkamp (Projectleider Taal- Taalhuis Aa en Hunze/Noordenveld-, Biblionet Drenthe) beoordeelde de ingezonden voorleesfilmpjes op de kwaliteit van voorlezen, tekstbegrip, contact met het publiek/de camera en stemgebruik. De finalisten hebben het de jury moeilijk gemaakt. Tycho las mooi, goed verstaanbaar en in een prettig tempo voor uit ‘De Griezels’ van Roald Dahl. De jury zat aan het beeld gekluisterd. Zoë de Jong (Obs De Dobbe) werd tweede en Jelte Buerman (Obs Bonnen) derde. De jury heeft genoten van de filmpjes en mooie verhalen.

Provinciale finale
Tycho krijgt het druk want in april gaat hij de gemeente Aa en Hunze vertegenwoordigen bij de provinciale finale. Tijdens een besloten online-uitzending vanuit theater Hofpoort in Coevorden en vanuit zijn eigen gemeente bindt hij de strijd aan met elf andere gemeentelijke voorleeskampioenen. Dan wordt duidelijk wie Drenthe mag vertegenwoordigen in de landelijke finale op 26 mei.

Organisatie
De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingsproject voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisschool. De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. Dit jaar mede gesponsord door de Nationale Boekenbon. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie via de website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl