Anke (links) en Jorien Kooistra brachten het boek Beestenbos uit.
Anke (links) en Jorien Kooistra brachten het boek Beestenbos uit. (Eigen foto)

Zusjes uit Gieten schrijven kinderverhaal met een luchtje

Algemeen

GIETEN – De tweeling Jorien en Anke Kooistra uit Gieten heeft het kinderboek Beestenbos – de scheet van Goudstinkie uitgebracht. Beestenbos is een grappig en spannend (voorlees)verhaal voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar.

Het initiatief voor het boek kwam van Jorien. ,,Ik ben altijd al creatief bezig met het maken van kleren en tekeningen. Wij hebben vroeger wel verhalen geschreven, maar het kwam nooit verder. Ik heb mijzelf onlangs getrakteerd op een nieuwe tablet en daar zat een tekenprogramma op die mij nieuwe mogelijkheden bood. Het viel opeens samen en kon ik mijn illustraties maken zoals ik het graag wou. Ik moest alleen nog een verhaal hebben. Daarvoor kwam Anke in beeld. Zij zuigt die verhalen zo uit haar duim.”

Bos en dieren
De inspiratie voor dit verhaal is in het Drentse bos ontstaan tijdens een stevige wandeling, waar de karakters vorm en naam kregen: Goudstinkie, Mollie en Fred. Behalve de drie vrienden in het boek, wordt ook de natuur een warm hart toegedragen. ,,We zijn bij het Drents-Friese Wold opgegroeid en ook in de omgeving van Gieten zijn bossen genoeg. We zijn dol op dieren en dierenfilmpjes. En als we door het bos wandelen of fietsen zien we de beesten tussen de bomen hun avonturen beleven. Omdat we onze inspiratie uit de bossen halen dragen we 50 cent per verkocht boek af aan Staatsbosbeheer.”

Kind in ons
Dat ze een boek maakten voor kinderen heeft te maken met hun eigen karakters. ,,Het kind zit wel in ons. We bezitten een specifieke humor. Wie kan er nu een boek schrijven over een scheet. Wij dus. En we kunnen er wel veel meer verhalen over maken. Daarnaast zijn we ook wel kleurrijk. Het boek had niet in zwart-wit gemaakt kunnen worden. Het staat vol kleuren en vrolijkheid. Dat vinden kinderen ook leuk.”

Uit het boek Beestenbos - de scheet van Goudstinkie:

De beste vrienden Mollie, Fred en Goudstinkie wonen in een oude, dikke boom in het Beestenbos. Vandaag zijn ze vroeg opgestaan, want ze gaan vliegen in een luchtballon.......... Dan horen ze Baas Ballon in zichzelf praten. Hij ziet er ongerust uit. Ze kijken hem aan. “Wat is er, Baas Ballon?” vraagt Fred. “Eh… ik… eh…”, hakkelt Baas Ballon. Het gas is op. De fles is leeg. We kunnen niet meer omhoog. Drie paar grote ogen kijken hem aan. Ze turen nog eens over de rand en zien de grond nu snel dichterbij komen. Mollie pakt Fred bij zijn poot en drukt haar snuit in zijn vacht. Ze vindt het zó spannend! Ineens wordt het donker in de mand. Het is de schaduw van de oude Tovereik.

Zal het ze lukken om een botsing te voorkomen met de oude Tovereik?

Meer inspiratie
De tweeling heeft de smaak te pakken. ,,Anke heeft het tweede verhaal al bijna klaar. Dus het tweede boek zal er ook wel komen. En we hebben drie hoofdrolspelers, dus er zit nog wel een verhaal in het vat. Maar de aandacht gaat nu eerst even uit naar deel 1 en onze webshop.” Meer informatie over de zusjes Kooistra en het kinderboek Beestenbos – de scheet van Goudstinkie is te lezen op www.beestenbos.nl.

De omslag van het boek Beestenbos.
Afbeelding