Ernst Arbouw uit Eelde. (Foto: RuudPos.nl)
Ernst Arbouw uit Eelde. (Foto: RuudPos.nl)

Laatste Literaire Hemel van uitzonderlijk seizoen

Algemeen

AMEN - De Literaire Hemel sluit in april haar 19e seizoen af. Een uitzonderlijk seizoen; zonder publiek maar met interessante schrijvers die online worden geïnterviewd. Zoals ieder jaar is de oorlog in de maand april één van de thema’s.

Annette Timmer praat met journalist Ernst Arbouw uit Eelde over zijn zoektocht naar soldaat Harold Roszell, die met de 2e Canadese Infanterie Divisie op 12 april 1945 doorgangskamp Westerbork bevrijdde. Roszell kwam om in Eelde, op de dag dat de Duitsers zich in Groningen overgaven. In H.W.R. was hier komt de oorlog bijna tastbaar dichtbij.

Judith Belinfante vertelt over de bijzondere levensloop van haar grootmoeder Marianne Philips, politica en schrijfster, die 70 jaar geleden overleed. Als Joodse mocht ze vanaf 1940 niet meer publiceren. Philips overleefde de oorlog door onder te duiken. Belinfante schreef het nawoord bij de heruitgave van twee boeken van haar grootmoeder: De biecht en De zaak Beukenoot.

Joep van Ruiten interviewt toneelschrijfster en romancier Lot Vekemans over De verdwenene. Losbreken van familie is een belangrijke motor in deze roman. Een problematische puber wordt naar zijn eenzelvige oom gestuurd, die al zijn halve leven alleen in Canada woont. Tijdens een dagje uit naar de Rocky Mountains gaat er van alles mis. Een opvallende rol is er voor bluesband Cuby & The Blizzards. Vekemans citeert uit de teksten van Harry Muskee.

De interviews zijn vanaf zaterdag 10 april te bekijken via www.literairehemel.nl.

Een vrijwillige bijdrage kan worden overgemaakt op NL 47 INGB 0009 0669 28 t.n.v. Stichting De Literaire Hemel.