Huisarsten in Drenthe voorzien van extra vaccins.
Huisarsten in Drenthe voorzien van extra vaccins.

Rolder huisarts: ‘We kunnen in het Noorden ook eindelijk prikkken’

Algemeen

ROLDE - De huisartsen in Rolde hebben vandaag een voorraad vaccins gekregen. Het gaat om 900 vaccins van Astra Zeneca voor drie praktijken. 

We kunnen eindelijk in het Noorden ook gaan prikken. De huisartsen in Rolde hadden vorige week net de laatste kwetsbare thuisgebonden 90-jarige voorzien van een vaccinatie. ,,Het gaat langzaam”, geeft huisarts Van der Linden aan. ,,We willen het liefst zo snel mogelijk prikken, maar we hebben de regie niet in handen. Het liefst gaan we helemaal los, maar dat wil iedereen. Maar ja, dat moeten er wel vaccins worden geleverd.” 

De praktijken in Rolde gaan de jaargangen 1956 en 1957 vaccineren. Dat geldt ook voor de rest van Drenthe, Het is beleid, waarom dit zo gebeurd weet ik niet precies. Het is in Zeeland uitgezet en wordt nu ook in het Noorden ingevoerd. Het is de bedoeling dat de huisartsen de GGD’s ondersteunen. Ik heb het idee dat we extra vaccins hebben en beide jaargangen kunnen voorzien en dan gaan we door naar de jaargangen 1958, 1959 en 1960. We zullen de eerste jaargangen binnenkort uitnodigen.” 

De inwoners worden op de praktijk geprikt. ,,Bij ons zal dat waarschijnlijk donderdag gebeuren. Dit kun je er niet even tussendoor doen, daar trekken we een hele dag vooruit.” Van der Linden weet niet of mensen deze vaccinatie zullen weigeren. Er is ophef over Astra Zeneca. ,,Mensen weten niet wat corona met ze kan doen. Ik raad iedereen aan om het vaccin te nemen. Trombose komt heel veel voor. Er zijn al miljoenen vaccins gezet en er zijn wat bijwerkingen naar voren gekomen, maar corona is echt geen pretje.” 

Van der Linden vindt alle negatieve berichtgeving jammer. ,,Het loopt alleen maar vertraging op. Neem bijvoorbeeld de kroketwagen, dat was een normale koelwagen. Hiermee konden de vaccins prima vervoerd worden. De discussie zorgde voor vertraging en in de tussentijd kwamen er mensen te overlijden.” 

De huisarts vindt dat we nog even vol moeten houden. De positieve gevallen lopen weer op. Ook hier in Rolde. Als ik dan op de radio hoor dat er overal files staan en dat de vakantieparken vollopen. Mensen houd nog even vol. Ik snap dat het moeilijk is, maar ik kijk er met een andere bril naar. Wees alstublieft voorzichtig.”

Vlak na het interview met huisarts Van der Linden kwam het volgende bericht naar buiten: Nederland legt het vaccineren van mensen onder de 60 jaar met het vaccin van AstraZeneca tijdelijk stil. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is de melding van bijwerkingencentrum Lareb eerder vandaag dat een vrouw die het AstraZeneca-vaccin had gekregen, overleed aan een ernstige complicatie. Een verband met het vaccin staat overigens nog niet vast. 
Het heeft geen invloed op het vaccineren in Rolde.