Henriette Rossingh-van Os (VVD): ,,Ik weet niet of er voldoende kennis is in de raad om over mijnbouw te kunnen besluiten."
Henriette Rossingh-van Os (VVD): ,,Ik weet niet of er voldoende kennis is in de raad om over mijnbouw te kunnen besluiten." (Foto: VVD)

Fracties Aa en Hunze willen dat gas- en zoutwinning direct stopt

Algemeen

AA EN HUNZE - Vijf van de zes partijen in de gemeenteraad van Aa en Hunze willen dat er direct een einde komt aan de gas- en zoutwinning in de gemeente. Daarmee willen de raadsleden aan de rijksoverheid laten weten achter de inwoners te staan.

Motie
Combinatie Gemeentebelangen (CGB), GroenLinks, PvdA, CDA en D66, willen met deze motie een signaal afgeven richting Den Haag. ,,De raad van Aa en Hunze is op 19 november bijgepraat door het SODM over de mijnbouwactiviteiten in en rondom de gemeente Aa en Hunze en de risico’s die dit met zich meebrengt. In ons omringende gemeentes zijn moties aangenomen die oproepen om te stoppen met gaswinning uit kleine gasvelden.   De gemeente Aa en Hunze heeft al decennia te maken met gaswinning en zoutwinning waarbij negatieve gestapelde effecten naar voren komen. We moeten hier mee stoppen”, aldus de fracties. De negatieve effecten bleken afgelopen dinsdag nog toen er een aardbeving was door het gasveld Annerveen bij Wildervank die ook in Aa en Hunze werd gevoeld.

VVD
Meer dan een signaal afgeven kan de gemeenteraad niet, aangezien de rijksoverheid over de gas- en zoutwinning gat. Daarom ging de VVD ook niet mee in de motie. ,,We begrijpen de motie en hebben er sympathie voor, maar waar wij tegenaan lopen is dat het een motie is voor de bühne”, zegt VVD-fractievoorzitter Willem Bartelds. ,,De inwoners worden hier niet zo veel beter van.”

Stemverklaring
Partijgenoot Henriëtte Rossingh-van Os, werkzaam bij Roosingh Drilling een grondboringsbedrijf, dat boort naar aardwarmte en seismische boringen en bronboringen verricht, gaf in een stemverklaring aan: ,,We gaan hier juridisch niet over. En ik betwijfel of er binnen de raad voldoende kennis is over de mijnbouw om er besluiten over te nemen. De komende jaren hebben we aardgas nog gewoon nodig en inwoners hebben veel meer aan een goede afhandeling als er schade ontstaat door te boren in de grond.”