Afbeelding

Avondklok verdwijnt, winkels en terrassen deels open

Algemeen

DEN HAAG - Het kabinet heeft besloten tot een beperkte versoepeling van de coronaregels. Zo verdwijnt de avondklok  en gaan de winkels en terrassen deels weer open.

Met de versoepeling loopt het kabinet vooruit op de afname van de ziekenhuisopnames die verwacht wordt. Volgens modellen van het RIVM zou dit binnenkort zichtbaar moeten zijn, ook omdat steeds meer mensen gevaccineerd worden. Omdat de samenleving steeds meer moeite krijgt met naleving van de coronaregels, vindt de regering het nu tijd om een eerste stap naar versoepeling te zetten. Dit wordt omschreven als het nemen van ‘een gecalculeerd risico’. 

De nu aangekondigde versoepelingen gaan in op 28 april. Dan vervalt om 4.30 uur de avondklok en mogen mensen thuis per dag niet één maar maximaal twee personen ontvangen. Terrassen buiten kunnen van 12.00 tot 18.00 uur open onder voorwaarden. Het maximaal aantal gasten op een terras is 50. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht.

Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Het advies is dan ook om op een rustig tijdstip naar de winkel te gaan, zoals vroeg in de ochtend, en dit zo veel mogelijk alleen te doen. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 6.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht. Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden. Zoals bijvoorbeeld kleding en cosmetica.

Studenten aan universiteiten en hoge scholen kunnen vanaf maandag 26 april ongeveer 1 dag per week les op locatie volgen. Dit kan alleen onder voorwaarden, zoals 1,5 meter afstand houden. Vanaf mei komen zelftesten beschikbaar voor studenten en medewerkers. Theorie-examens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs zijn weer mogelijk. Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd naar 100.

De tweede stap in het openingsplan staat op z’n vroegst op 11 mei gepland. Dan kan er bijvoorbeeld meer als het gaat om buitenlocaties, zoals dierentuinen en pretparken. Ook kan er dan onder voorwaarden weer binnen en meer buiten gesport worden. Op 3 mei wordt bekend of deze tweede stap gezet kan worden. Dan wordt ook meer bekend over het reisadvies.