Leerlingen van de Jan Thieschool buigen zich over de IEP-toets.
Leerlingen van de Jan Thieschool buigen zich over de IEP-toets. (Eigen foto)

Leerlingen Groep 8 maken Centrale Eindtoets

Algemeen

ROLDE – Leerlingen van Groep 8 van de basisscholen hebben deze week de Centrale Eindtoets gemaakt.

De leerlingen van de Jan Thiesschool in Rolde bogen zich over de IEP-toets (Inzicht Eigen Profiel). Het is de derde keer dat de school deze toets afneemt. ,,Er zijn inmiddels zes verschillende manieren om de eindtoets af te nemen”, zegt Henk Norbart, directeur van Obs Jan Thies. ,,Een deel van de scholen van de Stichting PrimAH kiest voor de Cito-toets. Andere scholen, waaronder wij, maken de IEP-toets.. Wij vinden dit systeem kindvriendelijker. Het is maar twee dagen in plaats van drie. En de toets peilt meer de kennis van de kinderen. Bij Cito wordt minder kennis getoetst en gaat het veel meer om begrijpend lezen.”

Hoe het met de kennis van de leerlingen was gesteld was na het afnemen van de eindtoets moeilijk te peilen. De ene leerling vond een onderdeel moeilijk, terwijl een ander er weinig moeite mee had. En bij een ander thema was het net omgekeerd. Sommige kinderen waren gespannen, hoewel daar volgens Norbart weinig reden voor is. ,,De adviezen voor de vervolgopleiding zijn al gegeven en zullen niet naar beneden bijgesteld worden. Alleen bij een goede uitslag kan er, als er goede argumenten voor zijn, het advies naar boven bijgesteld worden.”

Ondanks corona ging de Centrale Eindtoets dit jaar in tegenstelling tot vorig jaar wel door. De leerlingen hebben een vreemd jaar achter de rug. Thuisonderwijs, ziekte, quarantaine, weinig contact met andere leerlingen. Dat heeft invloed op het gemoed van de kinderen. De ene heeft meer moeite met de situatie dan de andere. Maar volgens Norbart hoeven de ouders en kinderen zich geen zorgen te maken over het advies. ,,We zien de kinderen acht jaar en hebben een goed beeld van wat ze in hun mars hebben. Dat komt wel goed.”