Frans Mulder en Ellen Fleurke willen dat de bomenkap in Nooitgedacht stopt
Frans Mulder en Ellen Fleurke willen dat de bomenkap in Nooitgedacht stopt (eigen foto)

‘Bomenkap in Nooitgedacht is economisch delict’

Algemeen

NOOITGEDACHT - Frans Mulder uit Nooitgedacht heeft donderdagavond de Gemeente Aa en Hunze beschuldigd van een ernstig economisch delict. Volgens de inwoner van Nooitgedacht worden de bomen in zijn wijk door de gemeente illegaal gekapt en dat terwijl de wijk groen zou blijven. 

Mulder sprak donderdag tijdens de raadsvergadering namens de Werkgroep Groen Nooitgedacht. De standpunten van de werkgroep worden ondersteund door Buurtvereniging Wijk Nooitgedacht. ,,De gemeente houdt vast aan hun eigen kapplannen. Tijdens een bewonersavond in november 2019 werd een concept Bomenplan met onder andere te behouden bomen gepresenteerd. Zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven heeft de gemeente de status toch veranderd in te kappen bomen. een deel daarvan is ook gekapt. De gemeente wil zelf de vrije hand houden waar gekapt wordt. dat is behoorlijk frustrerend voor de inwoners die er juist zijn komen wonen voor het groen en de bomen.” 

Volgens Mulder kan de gemeente niet de juiste vergunningen overleggen en worden niet de juiste procedures gevolgd. Hierdoor kan er ook gen bezwaar gemaakt worden. ,,De wijk Nooitgedacht ligt in het buitengebied en dan is de gemeente volgens de Wet natuurbescherming verplicht melding te doen bij de provincie. Dat is nooit gebeurd. Deze wet schrijft ook voor dat er binnen drie jaar gecompenseerd moet worden. Er is slechts nog maar een klein percentage herplant. Bomenkap in boomzones en boomstructuren op particulier terrein in 2020 zijn ten onrechte door de gemeente aangemerkt als niet vergunningplichtig, terwijl de APV dit wel voorschrijft.

Hiermee heeft de gemeente groen licht gegeven aan een kap van decennia oude eiken die de kopers, opmerkelijk genoeg, juist volgens de koopovereenkomst met dezelfde gemeente moest behouden. Dat valt niet uit te leggen aan de kopers die zich wel aan het koopcontract moeten houden. De gemeente kiest er echter bewust voor hierover geen civielrechtelijke procedure te beginnen.”

Buurtgenoot Ellen Fleurke ondersteunde Mulder. ,,Veel inwoners zien de groene oase langzamerhand veranderen in een doodnormale woonwijk van dertien in dozijn. Dat werd in de reclamefolder niet beloofd. Een vorm van misleidende reclame. Gezien de vele gemaakte fouten door de gemeente willen we als inwoners aan tafel zitten als er over de bomen wordt gepraat. Ook willen we dat de gemeente minimaal de juist procedure volgt bij bomenkap. En dat de gemeente maximaal hun best doet om bomen en stuiken te behouden en juridisch te beschermen. Dat de compensatie van de gekapte bomen voortvarend wordt aangepakt en er ecologisch onderzoek komt naar de beschermde flora en fauna in de wijk. En we willen dat de gemeenteraad de bomenkap weer vergunningplichtig maakt op basis van stamomvang.” 

De raadsleden namen de mening van de inwoners uitermate serieus. ,,We moeten met dit oude dossier schoon schip maken”, aldus Henk Santes (PvdA). ,,Als de helft al waar is, is het al bedenkelijk”, zegt Arie Fonk (D66). Sonja Hilginga (CDA) stelde voor de raad door een onafhankelijke partij te laten informeren over de regelgeving met betrekking tot de bomenkap. 

Wethouder Henk Heijerman trok het boetekleed aan. ,,Het lijkt er op dat we niet veel goed doen. Dat betreur ik. We zullen dit breed bespreken. We komen er op terug hoe. Ik zit hier niet om de boel te dwarsbomen.”