Het stoken met een houtkachel is gezellig, maar kent ook veel gevaren.
Het stoken met een houtkachel is gezellig, maar kent ook veel gevaren. (Foto: RIVM)

‘Meer aandacht voor gevaren van houtrook’

Algemeen

AA EN HUNZE - De gemeente Aa en Hunze zal voorlichting gaan geven over de gevaren van houtkachels. Dat heeft wethouder Bas Luinge afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering toegezegd.

Raadsfracties stelde het college vragen naar aanleiding van een brief van de familie Huizinga uit Gieten die het college verzocht om deze voorlichting om inwoners te wijzen op de gevaren van houtstook. De familie heeft al jaren last van diverse houtkachels in de buurt. ,,Afhankelijk van de windrichting, kun je in het stookseizoen dat loopt van september tot en met april dagelijks overlast ervaren van houtkachels’, aldus de Gieter familie. ,,Door gebrek aan landelijke wetgeving is een verzoek tot handhaving vaak moeilijk. Tot nu toe wordt er vooral naar het bouwtechnische gedeelte van de kachel gekeken en zijn er nog geen bindende normen betreffende uitstoot van kachels en geurhinder. Het blijft een lastig onderwerp omdat er sociale ontwrichting ontstaat, omdat inwoners het lastig vinden om de eigenaren van houtkachels op de overlast aan te spreken. Dit heeft al tot burenruzies geleid.”

De kachelbranche geeft volgen Huizinga aan dat de 9 op de 10 stokers verkeerd stookt. ,,Veel mensen beseffen niet hoe schadelijk de houtrook is, ook voor de stokers zelf.” De familie haalt in de brief berichten over de gevaren aan. In Nieuwsuur werd melding gemaakt dat houtstook zorgt voor 3000 doden per jaar. En het RIVM presenteerde recent cijfers dat houtstook voor ongeveer 23 procent voor alle fijnstoot-uitstoot verantwoordelijk is.

Enkele fracties konden zich wel vinden in het voorstel van de familie om hier politieke aandacht voor te vragen en de inwoners te informeren over de gevaren. Wethouder Bas Luinge zegde toe voorlichting te gaan geven, maar moest nog even bekijken of het een optie is om de gemeente aan te melden bij het Schone Luchtakkoord. De gemeente krijgt dan automatisch via het RIVM de klachten binnen van de inwoners. Luinge zal hier later op terugkomen.

Websites over houtrook zijn: www.stookwijzer.nu, www.schoneluchtakkoord.nl, www.houtrookvrij.nl, www.longfonds.nl en www.luchtfonds.nl.