Is de Woonvisie 2020+ ambitieus genoeg?
Is de Woonvisie 2020+ ambitieus genoeg? (Foto: Henry Koops)

‘Eigen inwoners eerst bij toekennen woningen?’

Algemeen

AA EN HUNZE – De overspannen woningmarkt vraagt om een nieuwe visie. Tijdens de behandeling van de Woonvisie 2020+ kwam de vraag naar boven of het mogelijk is te gaan bouwen voor eigen inwoners.

De vrees bij enkele raadsfracties is dat de beschikbare woningen naar woningzoekenden gaan die van buiten de gemeente komen. Inwoners van de Randstad hebben de rust en natuur van Aa en Hunze ontdekt en hebben belangstelling voor woningen in de regio. Ze kopen zelfs starterswoningen als tweede huis. Ook is de gemeente aantrekkelijk voor inwoners van de ontwikkelregio Assen-Groningen-Stadskanaal. Woningcorporaties hebben Thuiskompas ingevoerd. Hier kunnen woningzoekenden zich inschrijven voor huurwoningen in heel Drenthe. Het is nog niet duidelijk hoeveel woningen in Aa en Hunze naar mensen van buiten zijn gegaan en hoeveel woningzoekenden uit Aa en Hunze elders een woning hebben gevonden. Wethouder kreeg de vraag om uit te zoeken of het juridisch mogelijk is om de eigen inwoners voorrang te verlenen ten opzichte van woningzoekenden van buiten.

In de Woonvisie is opgenomen dat er de komende tien jaar circa 400 woningen gebouwd gaan worden. Hiervoor is de gemeente al aan het zoeken naar geschikte locaties. Sommige partijen vinden het weinig ambitieus, maar wethouder verzekerde dat het aantal niet in beton is gegoten. Hij kwam nog met een rekensom als de plannen om 220.000 woningen in het Noorden te bouwen in ruil voor goede spoorverbindingen door zullen gaan. Aa en Hunze zal dan 2250 huizen extra moeten bouwen. Heijerman geeft aan dat dit niet mogelijk en ook niet te verwachten is. Wel heeft hij de provincie aangegeven om aan een provinciale wens van 500 woningen te kunnen voldoen. De wethouder vroeg zich af hoe ambitieus moet de gemeente zijn. ,,Het is goed om dit jaarlijks te toetsen.”