De eerste turbines draaien, maar er is nog geen duidelijkheid over de besteding van het geld.
De eerste turbines draaien, maar er is nog geen duidelijkheid over de besteding van het geld. (Foto: Henry Koops)

‘Jammer dat windpark zich zo opstelt’

Algemeen

AA EN HUNZE - Het uitschrijven van de enquête door Windpark Drentse Monden en Oostermoer werd door de Omgevingsadviesraad (OAR) in de gemeente Aa en Hunze niet met gejuich ontvangen, helemaal niet nadat het windpark besloot de onderhandelingen over de inrichting van het Gebiedsfonds te stoppen. Rob Rietveld, de adviseur van de Omgevingsadviesraad, kan dan ook niet veel met de uitslag. 

,,Het is jammer dat het windpark zich zo opstelt”, zegt Rob Rietveld, ,,De OAR is goed vertegenwoordigd door de omwonenden van de windturbines. Er was binnen de OAR al overeenstemming over de inrichting van het Gebiedsfonds. De achterban is hier door de Dorpsorganisaties goed over geïnformeerd. Daarom hebben er ook niet veel betrokkenen uit Aa en Hunze meegedaan aan de enquête. 50 procent van de deelnemers woont op grotere afstanden van de windturbines, zo waren er inwoners uit Rolde en Musselkanaal die de enquête hebben ingevuld. Deze inzenders zien liever dat er geld gaat naar projecten voor het algemeen belang in de regio, dan naar de mensen die direct overlast ervaren van de windturbines. En wie zegt mij dat de initiatiefnemers van het windpark de enquête niet hebben ingevuld”, zegt Rietveld.

Volgens de adviseur lag er een goede regeling in het Gebiedsfonds voor een Burenregeling, maar ook voor projecten in het gebied. Ik heb berekening gemaakt voor alleen Aa en Hunze en voor het hele gebied. Dit heb ik gepresenteerd aan de betrokken gemeenten. Deze regelingen werden met enthousiasme ontvangen, alleen het windpark wil er niet in mee.” Het is jammer dat we niet met elkaar in gesprek zijn, want er is nog steeds geen toenadering van de initiatiefnemers om weer in gesprek te gaan”, aldus Rietveld die zich zorgen maakt over deze impasse. ,,Wie weet worden er afspraken gemaakt, zonder dat de OAR daar in gekend wordt. En dat moeten we niet hebben.”

Zie ook https://www.schakel.info/nieuws/algemeen/27527/omwonenden-windpark-willen-financiele-steun-voor-projecten.