Leerlingen van het Nassaucollege in Gieten buigen zich over het eerste examenvak: Nederlands.
Leerlingen van het Nassaucollege in Gieten buigen zich over het eerste examenvak: Nederlands. (Foto: Henry Koops)

Examen begonnen voor leerlingen Nassau

Algemeen

AA EN HUNZE – Er hing vanmiddag een gespannen sfeer in café Veninga in Gieten. In de grote zaal zat een groot deel van de examenkandidaten van het Dr. Nassaucollege bijeen om te starten met het Centrale examen. Het eerst vak was Nederlands.

Docent Hetty Knoop probeerde de vierdeklassers van de Mavo nog op hun gemak te stellen. ,,Ik ben ook zenuwachtig”, zei ze. ,,Wij ook”, klonk een benepen stemmetje uit de zaal. ,,Blijf rustig. Jullie weten wat jullie kunnen. Ik heb al een diploma en jullie gaan er een halen. Dus doe je best.”

De papieren werden uitgedeeld en de leerlingen klapten de formulieren open. ,,Dichtdoen!”, roept Carla Blokzijl. ,,Jullie mogen niet eerder dan 13.30 uur beginnen.” Zenuwachtig gegrinnik klonk er vanuit de zaal. Vlug worden de papieren weer gesloten.

Toch zijn de leerlingen volgens coördinator Jantina Mulder goed voorbereid en hebben ze voldoend vertrouwen. ,,De leerlingen zijn voor Kerst een tijdje thuis geweest. Na de kerstvakantie zijn ze op school geweest en hebben klassikaal les kunnen volgen. Door corona is het examen in drie tijdvakken verdeeld. De leerlingen mogen hun examens over de eerste twee tijdvakken verdelen. Tijdens het derde deel vinden de herkansingen plaats. Slechts één leerling heeft het examen over twee tijdvakken verdeeld. De rest doet al hun vakken in het eerste tijdvak.”

Op het Nassaucollege in Gieten doen dit jaar 45 kandidaten examen. Dertig leerlingen zitten in café Veninga. De ander vijftien maken hun examen op school. Op 28 mei zijn de meeste leerlingen klaar.