Cathrien Posthumus (Geopark de Hondsrug), Hans Haerkens (Vereniging de Hamerlanden), wethouder Henk Heijerman en Christophe de Jongh (Vrienden van de Semslanden)  bij de opening van Hamerlandenroute 2.0.
Cathrien Posthumus (Geopark de Hondsrug), Hans Haerkens (Vereniging de Hamerlanden), wethouder Henk Heijerman en Christophe de Jongh (Vrienden van de Semslanden) bij de opening van Hamerlandenroute 2.0. (Foto: Auniek K.E. Klijnstra)

Hamerlandenroute 2.0 bij Kostvlies door schoonheid van Hondsruglandschap

Algemeen

KOSTVLIES - Wethouder Henk Heijerman heeft zaterdag De Hamerlandenroute 2.0 in Kostvlies geopend. 

De Hamerlandenroute 2.0 is een nieuwe wandelroute die al meanderend de ware schoonheid van de Hondsrug openbaart. ,,Het hoogteverschil is ongeveer 18 meter en de glooiing van de Hondsrug is hier mooi te zien. Ook is de scheiding van zand en veen goed zichtbaar”, zegt Hans Haerkens van de Vereniging Hamerlanden. De vereniging heeft onder meer het bos Hamerlanderhout in onderhoud en maakte zich vorig jaar sterk voor het behoud van het zandgat van Kostvlies. Het zandgat is ook in de route opgenomen. De route gaat verder onder meer over golfbaan De Semslanden, de golfers hebben er dus een extra handicap bij om de wandelaars niet te raken. Ook wordt langs de oude spoorbaan en Ravijnzicht gelopen. ,,Het afwisselende landschap en haar kleurrijke geschiedenis wordt in volle pracht onthult met drie informatiepanelen en liefst tien zogeheten ‘Points of Interest’. Via een app is deze route van 6.3 kilometer voor ieder te ontsluiten”, aldus Haerkens.

De wandelroute is tot stand gekomen in samenwerking met De Hondsrug UNESCO Global Geopark, Vrienden van het landgoed Semslanden en Het Drentse Landschap. ,,Na ruim een jaar van gedegen voorbereiding kan men nu genieten van een goede wisselwerking tussen recreatie, natuur, historie en cultuurlandschap. Dat hebben de 50 genodigden ook gedaan. Men was dolenthousiast over deze route.”