De drukte bij de zwemplassen in het Gasselterveld neemt toe als de temperaturen stijgen.
De drukte bij de zwemplassen in het Gasselterveld neemt toe als de temperaturen stijgen. (Foto: Henry Koops)

‘Van overtoerisme is in Aa en Hunze nog geen sprake’

Algemeen

AA EN HUNZE - Er is volgens het Recreatieschap Drenthe nog geen sprake van overtoerisme in de Gemeente Aa en Hunze. Dat werd duidelijk tijdens het opstellen van de Economisch Koersnota.

,,Op populaire locaties in de gemeente Aa en Hunze is het in het hoogseizoen erg druk, maar van overtoerisme is nog geen sprake”, kreeg wethouder Bas Luinge te horen. De sector Toerisme en Recreatie is na de Zorg de grootste werkgever in Aa en Hunze. GroenLinks vroeg zich af of er normen waren voor overtoerisme. ,,De druk neemt toe op het Gasselterveld en de Drentsche Aa, maar het recreatieschap vindt dat er geen overtoerisme is. Zijn hier ook normen voor”, vraagt Jannie Schoenwille zich af. Ook CDA’er Klaas-Jan Stol vroeg zich af of de drukte van recreanten en toeristen was te monitoren.

,,Ik zou niet weten hoe dat moet. Je kunt hooguit op een warme dag de bezoekers bij de zwemplassen gaan tellen. We zijn de drukte in het Gasselterveld aan het reguleren, vooral hoe gasten er komen en weggaan. De recreanten verspreiden zich vervolgens in het gebied. We moeten afwachten hoe het straks gaat “, zegt Luinge die ook niet het idee heeft dat er sprake is van overtoerisme. ,,Voor nieuwe zaken is altijd plek. Je hebt een rustige kant in de gemeente en de drukke populaire plaatsen. Het bijt elkaar niet en er moet ruimte zijn voor nieuwe initiatieven. In Drenthe zijn plannen om op 500 hectare grond nieuwe toeristische initiatieven te ontplooien. Daar staat tegenover dat er 10.000 hectare nieuwe natuur komt. Als zoals in Giethoorn duizenden toeristen voor de deur langs komen, dan is er sprake van overtoerisme, maar dat hebben we hier niet.”