Het terrein waar plannen zijn voor veertien appartementen en twee woningen.
Het terrein waar plannen zijn voor veertien appartementen en twee woningen. (Foto: Henry Koops)

‘Twee woningen nodig om plan Stationsstraat in Rolde rendabel te maken’

Algemeen

ROLDE – Het college van de Gemeente Aa en Hunze komt deze week wellicht met een nieuw voorstel met betrekking tot de procedure van de bouwplannen op de Multimate-locatie aan de Stationsstraat in Rolde. 

Rode draad in de discussie met betrekking tot de bouwplannen zijn het wel of niet meenemen van de twee woningen, waar S14R B.V. nog geen omgevingsvergunning voor heeft aangevraagd. Dat heeft de bouwonderneming wel gedaan voor de 14 appartementen. De reden waarom de projectontwikkelaar deze aanvraag vorig jaar heeft ingediend heeft te maken met dat op 1 januari de nieuwe wet BENG (Bijna Energieneutraal Gebouw) inging. In deze wet zijn zwaardere duurzaamheidseisen opgenomen. Voor de ondernemer betekent dit hogere kosten. Volgens woordvoerder Erwin Huiting zullen de appartementen wel duurzaam worden gebouwd. Het is voor de ondernemer een financieel verhaal. Dat zijn ook de twee woningen, want volgens Huiting zijn de woningen van groot belang om het gehele plan rendabel te maken. 

De twee woningen zijn wel meegenomen in het voorgesteld besluit waarover de raad 24 juni moet beslissen; een ontwerpverklaring van geen beperkingen afgeven voor het afwijken van het bestemmingsplan ‘Rolde Dorp’ ten behoeve van maximaal 14 appartementen en maximaal 2 woningen op het perceel Stationsstraat 14 in Rolde. 

De meeste fracties hebben moeite met het afgeven van deze verklaring voor de twee woningen, vandaar dat het college gaat bekijken of de twee woningen uit het besluit kunnen worden gehaald. 

Tussen de regels door lijken de fracties positief te staan met betrekking tot de ontwikkelingen van de bouw van de appartementen mits ze landschappelijk goed ingepast worden en niet groter worden dan de huidige bouw. Verder moeten de naastgelegen horecabedrijf en camping hun onderneming op dezelfde wijze voort te kunnen zetten. Ook de oude beuken en de cultuurlandschap en de zichtlijnen over de es mogen niet worden aangetast. 

Verder wordt er kritisch gekeken naar het aansluiten van deze bouwplannen bij de woonvisie. De appartementen zouden te duur zijn en een doelgroep van buiten Rolde trekken. Volgens Huiting klopt het dat de appartement in het duurdere segment vallen, maar dat er belangstelling is van inwoners van Rolde. ,,Er is belangstelling van Roldenaren met grote woningen, die graag kleiner willen gaan wonen. Als deze vrij komen kan er sprake zijn van doorstroming, waardoor er wellicht ook starterswoningen vrijkomen.”

De vraag is of de raad uiteindelijk ook mee wil gaan in de plannen en of de twee noodzakelijk woningen om het project haalbaar te maken ook gebouwd kunnen worden. 

Zie ook: Veel vragen over bouwplannen aan Stationsstraat Rolde.