De voorzitters van drie voetbalclubs hebben de certificaten die horen bij een gezonde sportkantine in ontvangst genomen.
De voorzitters van drie voetbalclubs hebben de certificaten die horen bij een gezonde sportkantine in ontvangst genomen. (Foto: Auniek K.E. Klijnstra

Drie gezonde sportkantines in Aa en Hunze

Algemeen

GASSELTERNIJVEEN - Drie voetbalclubs in Aa en Hunze hebben zaterdag het Team:Fit-certificaat gekregen voor een gezondere sportkantine. De voorzitters van vv Gasselternijveen, vv GKC en vv Gieterveen en ZVC ’14, de samenwerkende jeugdafdelingen van de clubs, kregen in het bijzijn van wethouder Bas Luinge het bijbehorende papiertje. 

Alle drie de sportkantines stimuleren water drinken, bieden in elke productgroep een betere keuze, welke prominent in het zicht staan en hebben dit geborgd in het beleid. Hiermee wordt voldaan aan de basis waarmee zij zich gezondere sportkantines van Drenthe noemen. In Drenthe zijn nu vijftien gezondere sportkantines.

Onder begeleiding van Team:Fit Coach Wineke Holtrop is het aanbod in de kantines van de drie clubs aangepast aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Inmiddels kunnen bezoekers in de sportkantines kiezen voor water naast cola, volkorenbrood naast wit brood, een kleiner zakje chips, minder dan 110 kcal of popcorn naast de chips en Hero B’tween zero naast de candybars als Mars. In twee kantines staat ook een Chocomel 0% toegevoegde suiker of Optimel als zuivel en Sportwaters en AA-sportdrank zero. Als extraatje ligt in twee kantines ook fruit. De betere keuzes zijn meer zichtbaar, in tegenstelling tot de ongezondere producten. Het mooie aan het bieden van alternatieven is dat de frituur en biertap gewoon mogen blijven. Zo is er voor ieder wat wils.

Wethouder Bas Luinge: ,,Gemeente Aa en Hunze is sinds 2014 aangesloten bij JOGG en zet zich samen met andere partijen in de wijken in voor meer aandacht voor voeding, sport en bewegen. Ik vind het belangrijk dat we bij sportverenigingen, waar veel kinderen komen, een gezondere omgeving creëren. Deze drie clubs mogen trots zijn op dit resultaat.”