Leerlingen van Obs De Drift maakten kennis met de geschiedenis van hun dorp.
Leerlingen van Obs De Drift maakten kennis met de geschiedenis van hun dorp. (Eigen foto)

Leerlingen De Drift leren historie dorp kennen

Algemeen

GROLLOO - De leerlingen van de groepen 5, 6, 7 en 8 van Obs De Drift hebben nader kennisgemaakt met de geschiedenis van Grolloo. De gidsen Henk Lesschen, Bas Luinge en Lukas Koops uit Grolloo namen ze mee op ontdekkingsreis door hun eigen woonomgeving.

De historie van Grolloo werd ingekleurd met persoonlijke en doorgegeven verhalen, laten zien wat nog zichtbaar is en foto’s van hoe het vroeger was. Zoals de eerste melkfabriek in 1894 die alleen maar boter maakte, de tram die van 1918 tot 1947 vanuit Coevorden door Grolloo via Ekehaar naar Assen reed, de eerste TT-race in 1925 dwars door het dorp en natuurlijk de blues van Harry Muskee. Ondanks het hete weer was het geslaagd. De bezichtiging van de kerk (bouwjaar 1853) zorgde even voor verkoeling. Niet gepland was het bezoek aan de werkplaats van de internationaal vermaarde fluitenbouwster Eva Kingma. Toen Kingma de groepjes kinderen voor haar huis zag staan, bood ze spontaan een rondleiding aan.


Verbinding met je omgeving
De wandeling ‘Grolloo deur de jaoren hen’ is vorig voorjaar op initiatief van De Berenkuil met een aantal inwoners (de huidige gidsen) ontwikkeld en in de zomervakantie zes keer gelopen.
De wandeling past in de missie van het Nationaal Park Drentsche Aa om bezoekers (waaronder de inwoners) een goede ontvangst en beleving te bieden en ze ambassadeurs te maken van het gebied. Met een dorpswandeling wordt een verbinding gelegd tussen de gast en zijn directe vakantieomgeving. Een fotozoektocht, vragen over onder andere het stookhok, de pompstraat, het hoesie en de betekenis van Drentse woorden en gezegden, maken de wandeling ook geschikt voor (gezinnen met) kinderen.

Vervolg in andere dorpen
Inmiddels krijgt de wandeling een vervolg in andere dorpen in Aa en Hunze. Hiervoor stellen het Nationaal Park Drentsche Aa en de gemeente geld beschikbaar. De wandeling zal in elk dorp met lokale kennis opgezet worden waarbij ook samengewerkt wordt met een of meerdere verblijfsaanbieders. Naast het wandelen met gidsen, worden de wandelingen geschikt gemaakt om zonder gids te lopen.