Sporthal De Goorns in Gieten waar mogelijk twee zalen tegenaan zullen worden gebouwd.
Sporthal De Goorns in Gieten waar mogelijk twee zalen tegenaan zullen worden gebouwd. (Foto: Van Oost Media)

Sporthal De Goorns mogelijke locatie voor nieuw mfc in Gieten

Algemeen

GIETEN – De locatie van Sporthal De Goorns is als voorkeurscenario voorgedragen voor de realisatie van een multifunctioneel centrum in Gieten. Dat blijkt uit het rapport van het onderzoek dat de projectgroep Mfc Gieten en Lindhorst Huisvestingsadviseurrs woensdag hebben gepresenteerd. 

In het dorp Gieten ontbreekt het aan een goede accommodatie voor culturele verenigingen. Een projectgroep bestaande uit verenigingen en medewerkers van de gemeente hebben samen met het adviesbureau een haalbaarheidsonderzoek gedaan. Daaruit kwamen vier mogelijke scenario’s naar voren, waarbij de voorkeur werd uitgesproken voor een aanbouw aan sporthal de Goorns. 

Er zal 581 vierkante meter aan de bestaande bebouwing worden gevoegd. In de nieuwe ruimte zal een grote en een kleine zaal komen. Bij de andere drie scenario’s is sportzaal De Wendeling bij de plannen betrokken. Het gaat dan om de mogelijkheid van een aanbouw bij de Wendeling, nieuwbouw met De Wendeling of nieuwbouw op het veld achter De Wendeling. De criteria bij het maken van de keuze waren onder meer dat het plan snel kan worden gerealiseerd, dat het centraal gelegen en goed bereikbaar is, dat er voldoende parkeergelegenheid is en dat het bij voorkeur met andere voorzieningen gerealiseerd kan worden. Een aanbouw bij sporthal De Goorns sluit aan bij deze wensen. En ook ligt de locatie op afstand van een woonomgeving, is er beheer aanwezig, kunnen de kleedkamers dubbel gebruikt worden en kan het Sportcafé een breder gebruik krijgen. Wel zal er overlegd moeten worden met de voetbalvereniging Gieten, omdat het voetbalveld een eindje opgeschoven moet worden. De club is hier al over geïnformeerd. 

De kosten zullen tussen de 2 en 2,5 miljoen gaan bedragen. Dat geldt ook voor twee scenario’s bij De Wendeling. De nieuwbouw met behoud van De Wendeling komt uit op 3,4 miljoen. Dit is ook de duurste variant qua kapitaallasten en exploitatielasten. De jaarlijkse lasten komen hieruit op 83.400 euro. Het scenario bij De Goorns is met aanbouw aan De Wendeling de goedkoopste variant. De jaarlasten komen hieruit op 62.200 euro.

De gemeenteraad heeft deze de zomer de tijd om de scenario’s te bestuderen. In september zal een besluit worden genomen over de mogelijke komst van een multifunctioneel centrum in Gieten.