Het programma Mestmoeders van de PeerGroup gaat in première op FestiValderAa.
Het programma Mestmoeders van de PeerGroup gaat in première op FestiValderAa. (Foto: PeerGroup)

‘FestiValderAa 9.5 wordt ook bijzonder’

Algemeen

SCHIPBORG – Meer artiesten, maar minder mensen zullen komend weekend op het FestiValderAa te zien zijn. ,,Het is anders dan anders, maar het kan weer en daarom is iedereen blij”, zegt organisator Henk Jongebloed. 

Het kan weer
De tiende editie ging vorig jaar in verband met corona niet door. Ook voor dit jaar was het lang spannend of het festival wel door kon gaan, maar de organisatie ging de uitdaging aan om tot een festivalprogramma te komen. ,,We zijn een van de eerste meerdaagse festivals die weer losgaan. Daar ben ik best wel trots op. Helaas niet de grote massale optredens vol vreugdedansjes en oneindige borrels. Maar een meer ingetogen en bescheidener versie. Er zijn grotere voorstellingen en concerten die men afzonderlijk kan bezoeken, maar ook theatrale wandel- en fietsroutes. Er is muziek op de Schapenstee, kinderprogramma in het Bokkenbos en een mooi natuurprogramma”, aldus Jongebloed.

Anderhalve meter
,,We gaan niet testen, maar moeten wel rekening houden met de anderhalve meter afstand. Normaal kan men tussen alle programmaonderdelen vrij rondlopen, maar dat kan dit jaar door de geldende maatregelen helaas niet. Dat betekent een aangepast festivalterrein met een kleiner en intiemer terras en nieuwe locaties. Dat is dan ook wel weer mooi, dat we mooie nieuwe locaties hebben gevonden in onder meer Gasteren, Anloo, Taarlo en Oudemolen. Ze maken onderdeel uit van de fietstochten, waar de 30 deelnemers tijdens een fietstocht van meerdere voorstellingen kunnen genieten. Men is dan een hele middag onderweg”, vertelt Jongebloed. ,,Het kan zijn dat we de fietsroutes erin houden, want het enthousiasme onder de bezoekers en de artiesten hiervoor is groot. Er zijn nog een paar kaarten vrij. Ook voor de andere programma onderdelen kunnen kaarten vrijkomen, maar veel is al uitverkocht. Mensen moeten de site maar in de gaten houden” 

Uitdagingen
De organisator is nog druk bezig met de puntjes op de i te zetten. ,,We hebben te maken met locaties die ineens niet meer door kunnen gaan, fietspaden die toch niet goede bereikbaar blijken te zijn. We hebben te maken met meer locaties. Dat maakt het geheel ook wat kwetsbaarder, omdat het minder overzichtelijk is. Het betekent voortdurend schakelen. Maar het komt allemaal goed”, aldus Jongebloed die blij is met de hulp van de gemeenten Aa en Hunze en Tynaarlo. ,,Voor de gemeenten is het ook een uitdaging om de vergunningen rond te krijgen.”

Editie 9.5
De tiende editie, die Jongebloed niet als tiende ziet, wordt een bijzondere editie. ,,Ik spreek van de editie 9.5. Volgend jaar als alles hopelijk weer normaal is, gaan we voor een grote jubileumeditie.”

Meer informatie: www.festivalderaa.nl/