Johannes Schutrup bij het schilderij van Arie van der Boom van de Jacobuskerk.
Johannes Schutrup bij het schilderij van Arie van der Boom van de Jacobuskerk. (Foto: Henry Koops)

Schutrup redt kunstwerk van Arie van der Boon

Algemeen

ROLDE – Kunstverzamelaar Johannes Schutrup uit Rolde heeft weer een bijzonder schilderij van kunstschilder Arie van de Boon op de kop getikt. Ook werd hem een bijzonder object van de kunstschilder aangeboden. De beide objecten zijn met ingang van komend weekend in de expositieruimte van Schutrup aan Graalakker 18 in Rolde te zien.

Lente van Drenthe
Johannes Schutrup kreeg enige bekendheid door het beschikbaar stellen van het olieverfschilderij Lente in Drenthe van Van der Boon aan het Drents Museum voor de expositie Barbizon van het Noorden. Het schilderij maakt inmiddels weer deel uit van de Collectie Schutrup. ,,Ik kreeg veel positieve reacties op dit schilderij en wil het nu ik het weer in bezit heb graag aan de mensen laten zien. Ik heb de ruimte achter mijn huis ingericht als expositieruimte en daar zijn ongeveer 60 schilderijen te zien.

Arie van der Boon
Arie van der Boon (1886-1961), zoon van de griffier van de Rechtbank te Zutphen. Op vijftienjarige leeftijd van huis weggelopen ging hij in de leer bij een decoratieschilder te Rotterdam. In 1903 volgde hij schilderlessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. Van der Boon streek in 1915 in Drenthe neer bij Rolde en voorzag in zijn levensonderhoud door het schilderen van heidelandschapjes en het geven van tekenlessen, o.a. aan de jonge Willem Sandberg, de latere directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. In 1926 trouwde hij met Henriëtte Elise Gratama, dochter van de directeur van de Provinciale Drentsche en Asser Courant. Tijdens de vele reizen die zij maakten, heeft Van der Boon zich toegelegd op het tekenen met waskrijt in een licht koloriet van panoramische (oer-)landschappen en historische steden. In 1930 was hij lid van de Amsterdamse Kunstenaarsvereniging Sint Lucas, in 1946 aangesloten bij De Drentsche Schilders en in 1955 lid van het Drents Schildersgenootschap. Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortedag werd er in 1986 een overzichtstentoonstelling aan hem gewijd in het Drents Museum te Assen.

Bron: Geheugen van Drenthe.

Burgemeester Reijnders
De verzamelaar, die vooral schilderen van Rolde verzamelt en deze voor het dorp behouden wil, heeft onlangs weer een bijzonder kunstwerk van Van der Boon aan zijn collectie toegevoegd. Het gaat om een schilderij van de Jacobuskerk die altijd in de gemeentehuizen van de voormalige Gemeente Rolde heeft gehangen. ,,Het schilderij heeft vroeger altijd in de kamer van burgemeester Reinders gehangen. Van der Boon kwam in 1915 naar Rolde en had geen cent te makken. Burgemeester Reijnders ontfermde zich een beetje over hem. Het is niet duidelijk of Van der Boon het schilderij in opdracht van de burgemeester heeft gemaakt. Dat hebben we nog niet kunnen achterhalen, maar het kunstwerk is meeverhuisd naar het gemeentehuis aan de Brink. Daar heeft het ingemetseld gezeten in de muur bij de receptie. De Trans zit nu in het pand en heeft de ruimte gerenoveerd. Het schilderij moest weg. Toen ik dat te horen kreeg, wilde ik het schilderij persé hebben. Het is getaxeerd en ik heb het gekocht.”

Bijzonder exemplaar
Het gaat om één van de weinige grote werken van Van der Boon, naast Lente in Drenthe en een schilderij van het Balloërveld die ook in het bezit van Schutrups zijn. Het schilderij heeft bijzondere afmetingen. Het is 1,75 meter hoog en de onderkant is 1,25 meter breed. De bovenkant is smaller dan de onderkant, waardoor het schilderij taps toeloopt. ,,Ik heb er een nieuwe lijst om gemaakt en het werk maakt nu deel uit van mijn collectie. Ik heb het kunnen redden. Ik heb er nachten wakker van gelegen of het schilderij wel goed uit de muur zou komen, maar dat is gelukkig goed gegaan.”

Tandem
Naast het schilderij kreeg Schutrups ook nog de oude tandem van Van der Boon. ,,Deze stond nog bij voormalige aannemer Jan Brands in de schuur. Van der Boon trouwde in 1926 met Jet Gratema, de dochter van de directeur van de Provinciale Drentsche en Asser Courant. Zij was vermogend en Van der Boon hoefde niet meer voor zijn brood te schilderen. Zij trokken samen op de tandem door de omgeving. Zij was een grote vrouw en zat voorop. Van der Boon was klein mannetje en zat dus lekker beschut achter de rug van zijn vrouw. Bijzonder aan de fiets is de bagagedrager die uit drie delen bestaat, waarvan twee uitklapbaar zijn. Hier kon Van der Boon zijn schilderkist of -ezel mooi opzetten. Toen ze een auto kregen, waren ze de fiets niet meer nodig en Jan Brands die toen een jaar of 16 was, was met zijn vader mee om een klus in de woning van Van der Boon te doen. Hij kreeg de fiets aangeboden. Hij heeft er bijna niet op gefietst, maar wel altijd bewaard. Brands vond dat ik hem nu wel mocht hebben. Ik heb hem opgeknapt. Je kunt er nu weer op fietsen. Het is een oerdegelijke fiets, waarschijnlijk van het merk Germaan gemaakt in Meppel, maar dat is niet helemaal zeker.”

De fiets en de schilderijen zijn te zien van 23 juli tot en met 5 september van vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 18.00 uur.

De tandem van schilder Arie van der Boom.