Janneke Ensing hangt na dit seizoen haar fiets aan de wilgen. (foto Stephanie Haverkort)
Janneke Ensing hangt na dit seizoen haar fiets aan de wilgen. (foto Stephanie Haverkort)

Janneke Ensing stopt met wielrennen: afscheid tijdens Ronde van Drenthe

Algemeen

GIETEN - Janneke Ensing uit Gieten stopt na dit seizoen met wielrennen. Ze neemt afscheid met een thuiswedstrijd: de Ronde van Drenthe op zaterdag 23 oktober.

De 34-jarige Ensing heeft in kleine kring wel vaker gezegd dat het wel eens haar laatste seizoen kon worden. Toch was er steeds een goede reden om door te gaan. ,,Bijvoorbeeld de kans die ik kreeg bij Mitchelton-Scott, nu Team BikeExchange. Of de mooie stappen die ik nog wist te maken in de afgelopen jaren. En ook nu is er genoeg reden om door te gaan: ik heb het namelijk ontzettend leuk met de meiden in ons team en vind het elke keer weer geweldig om met hen te rijden. Maar er is meer dan fietsen. De fiets heeft me veel gebracht, waarbij ik op veel mooie plekken ben geweest. Het zorgt er ook voor dat je in een jaar heel veel weg bent. Dat wil ik niet meer, of althans niet meer zoveel. Er zijn zoveel andere dingen die ik nog wil: meer tijd met mijn vriend en vrienden en familie doorbrengen bijvoorbeeld. Daar ga ik nu voor. Daarbij hoop ik qua werk meer met mijn achtergrond als voedingsdeskundige te doen.”

De Ronde van Drenthe, die is verplaatst naar eind oktober, is voor Ensing een mooi moment om te stoppen. ,,In de komende maanden staan er nog mooie koersen op mijn programma, maar dan is het klaar. ,,Wat is er dan mooier dan je carrière af te sluiten met een thuiswedstrijd?”

Alvast terugkijkend op haar wielercarrière beschouwt Ensing haar etappezeges in de Boels Rental Ladies Tour en de Giro Toscana in 2017 als hoogtepunten. ,,Maar zeker ook het meedoen om de winst in grote wedstrijden, zoals de Strade Bianche. En mijn deelname aan meerdere EK’s en WK’s, waarbij ik mocht meehelpen aan de titels van Marianne Vos, Chantal Blaak en Anna van der Breggen. Het was erg tof om daar deel van uit te maken.”

Ensing blijft wel doorgaan met het schaatsen van marathons. ,,Dat kan ik gebruiken om wat af te bouwen, maar ik vind het vooral ook erg leuk om mijn kennis en vaardigheden over te brengen op de jonkies. Dat wil ik nog graag doen.”