Geesje Hadders heeft moeite met lezen en schrijven, maar heeft door taalles wel contact via WhatsApp.
Geesje Hadders heeft moeite met lezen en schrijven, maar heeft door taalles wel contact via WhatsApp. (Eigen foto)

Geesje Hadders: ‘Taalles is leuk en voorkomt stress’

Algemeen

AA EN HUNZE - Het is deze week de Week van Lezen en Schrijven. Tijdens deze week wordt door de Stichting Lezen en Schrijven extra aandacht gevraagd voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Dit doet de stichting samen met honderden gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet.

Geesje Hadders uit Gasselternijveen is 72 jaar. Ook zij kan niet zo goed lezen en schrijven. Toch redt ze zich prima. Ze schaamt zich er niet voor hulp te vragen bij het schrijven. Bijvoorbeeld als ze tijdens een bingo namen van plaatsen moet opschrijven. Dan vraagt ze gewoon of iemand anders dat doet.

Geesje is in Bakkeveen geboren als oudste van acht kinderen. Ze kon niet goed meekomen op de lagere school en ging naar het bijzonder lager onderwijs in Drachten. Daar leerde ze koken, breien en rekenen met telramen en plastic geld.

Als je vroeger niet goed kon leren, moest je geld verdienen. Toen Geesje 15 was, ging ze werken in een fabriek waar regenjassen werden gemaakt. ,,Dat was hard werken. Kwam je terug van de wc lag er weer een stapel voor je klaar. Wat ik verdiende, moest ik afgeven aan mijn ouders”, vertelt Geesje. 

Ze was 20 toen ze haar man Gerrit leerde kennen. Ze trouwden in 1971 en gingen in Gasselternijveen wonen. Gerrit werkte als vrachtwagenchauffeur. Hij overleed in februari van dit jaar.

Ze kregen twee zoons, Bert en Anton. ,,Op de lagere school kon ik de jongens nog helpen. Ook het voorlezen lukte. Ik kende de verhaaltjes uit mijn hoofd en anders bedacht ik zelf de rest. Maar na de lagere school moesten de jongens zichzelf redden.”

Geesje gaat haar halve leven al naar ‘taalles’. ,,Kom op woensdagochtend maar kijken in De Spil in Gasselternijveen. Nou ja, les, het zijn eigenlijk gezellige uren waarbij je samen met anderen met taal bezig bent. Ik raad het iedereen aan. Je praat met elkaar en je leert van elkaar. Het is met taal als met veel andere dingen. Je moet het blijven proberen om beter te worden. Dan kun je meer dan je denkt. Zoals een kaartje sturen naar iemand.”

Computerles had Geesje ook. De bibliotheek geeft gratis cursus. ‘Ik speel spelletjes op de computer. WhatsAppen kan ik ook. Maar soms vragen ze: Wat bedoel je nou? Dan bel ik ze op om dat te vertellen. WhatsApp is de groene knop en Messenger de bruine op mijn telefoon.”

Anton woont nog thuis. Hij helpt haar als iets niet lukt met de computer en de telefoon. Ook regelt hij de bankzaken met de computer. Want dat vindt zijn moeder te ingewikkeld. ,,Maar ik ben heel blij dat ik niet alles hoef te vragen. Dat geeft maar zorgen en gedoe. Die stress heb ik gelukkig niet”, besluit Geesje. 

Geesje Hadders is niet de enige inwoner van Aa en Hunze die moeite heeft met lezen en schrijven. Het is moeilijk om met deze mensen in contact te komen. Inwoners die mensen kennen die moeite hebben met lezen en schrijven en hen willen helpen kunnen contact opnemen met het Taalhuis. Het Taalhuis heeft spreekuur in de bibliotheek aan de Eexterweg 12 in Gieten. Het spreekuur is voorlopig op afspraak. Voor een afspraak kan gebeld worden met coördinator Theo Wortel (06-48527411) of door een mail te sturen naar info@taalhuisaaenhunze.nl. ,,Samen zoeken we een cursus of vrijwilliger die bij de persoon die moeite heeft met lezen en schrijven past. We beloven dat het leuk wordt. Dat is ook te lezen in het verhaal van Geesje Hadders. Gezelligheid staat voorop”, aldus Wortel.