Inwoners worden opgeroepen om de Vredesvlag uit te hangen tijdens de Vredesweek
Inwoners worden opgeroepen om de Vredesvlag uit te hangen tijdens de Vredesweek (Eigen foto)

Vredesweek in Rolde en Gieten

Algemeen

AA EN HUNZE - De Verenigde Naties hebben 21 september uitgeroepen tot jaarlijkse Internationale Dag van de Vrede. Rondom deze dag wordt in Nederland weer de vredesweek georganiseerd. Deze zal dit jaar worden gehouden van 18 september tot en met 26 september. 

Vlaggen
Ook in Rolde en Gieten wil men bij de vredesweek stilstaan. De Protestantse Gemeenten Rolde en Gieten roepen de inwoners op om tijdens de Vredesweek de Vredesvlag uit te steken. Inmiddels is het een traditie geworden om gedurende de vredesweek massaal de vredesvlaggen uit te hangen. De actie komt voort uit een gevoel van onmacht ten aanzien van al het onrecht op de wereld. Door te vlaggen laat men zien dat dit de mensen bezighoudt en hopelijk kan delen met anderen. De Vredesvlag heeft alle kleuren van de regenboog en symboliseert de hoop op een wereld vol verdraagzaamheid. De vredesvlag is te bestellen bij Peter Visser via petervicvisser@telfort.nl.

Vredesdiensten
De vredesweek wordt in Rolde geopend op zaterdag 18 september. Deelnemers kunnen zich om 19.00 uur verzamelen bij de molen. Er wordt een gedicht voorgelezen en er wordt twee minuten stilte gehouden voor de vrede. In Gieten is op zondag 19 september vanaf 09.30 uur in de Dorpskerk een startdienst die in het teken van Vrede staat.

Wandeling voor jongeren
In Rolde wordt op vrijdagavond 24 september een vredeswandeling gehouden voor jongeren en op zondag 26 september is er een om 10.00 uur een vredesdienst in de Jacobuskerk. Jan Bos heeft daarvoor moslim Enis Odaci uit Hengelo uitgenodigd om samen de vredesviering te leiden.

Zinnige Zomeravond
Ter afsluiting van de vredesweek zal op zondag 26 september vanaf 19.30 uur weer een Zinnige Zondagavond worden gehouden in de Jacobuskerk. Stevo Akkerman, columnist van Dagblad Trouw zal dan komen vertellen over inclusief samenleven; er is geen echte vrede als er (groepen) mensen zijn die op welke wijze dan ook niet volwaardig mee kunnen doen met de samenleving. Aanmelden (verplicht) kan via: bezinningenverdieping@gmail.com