Afbeelding

Onderzoek UMCG naar uitstel van dementie

Algemeen

GRONINGEN - Onderzoekers van het UMCG in Groningen zijn een onderzoek gestart naar de mogelijkheden dementie uit te stellen. Voor deze zogenaamde COGMAX-studie worden deelnemers gezocht. 

Het onderzoek richt zich op het verminderen van geheugenklachten en het verbeteren van denkvermogen. De deelnemers krijgen een behandeling met zwakke elektrische stroom. Tegelijk krijgen ze een geheugentaak. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden om specifieke hersengebieden te stimuleren om de verwerking van informatie te verbeteren.

Ouderen kunnen moeite ervaren met de informatieverwerking, het geheugen of het uitvoeren van bepaalde handelingen. Soms zijn deze klachten aanwezig maar vormen ze nog geen belemmering voor het dagelijkse functioneren. Ze hebben dan een Milde Cognitieve Stoornis (MCS). MCS kan overgaan in dementie, maar dit gebeurt niet altijd. De onderzoekers van het UMCG zijn op zoek naar mogelijkheden om de ontwikkeling van MCS tot dementie tegen te gaan.

Klachten bij MCS

Mensen met MCS hebben problemen met de zogenaamde executieve functies. Dit kan leiden tot diverse problemen. Ze weten niet hoe aan een taak te beginnen en hebben moeite met plannen van taken. Ook komt het voor dat ze zich niet kunnen focussen en moeite hebben met het onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Andere symptomen zijn moeite met het reguleren van emoties, het niet kunnen indelen van tijd, impulsief en ongeremd zijn, minder flexibel zijn, geen logica zien en niet goed kunnen anticiperen op nieuw situaties, onzeker en daardoor soms boos of verdrietig zijn. Ook vergeetachtigheid is een klacht die voorkomt bij MCS.

Er zijn aanwijzingen dat er bij mensen met MCS een verstoring is tussen de samenwerking van verschillende hersendelen. De afdeling Cognitive Neuroscience Center (CNC) van het UMCG onderzoekt of met behulp van breinstimulatie (tACS =transcranial alternating current brain stimulation) verbetering optreedt bij de klachten. Door tACS worden de hersenen op een specifiek gebied gestimuleerd met een zwakke elektrische stroom, terwijl de deelnemer rustig op een stoel zit. Deze vorm van hersenstimulatie is niet pijnlijk en heeft weinig tot geen bijwerkingen.

Mensen die zichzelf herkennen in het bovenstaande en mee willen werken aan het onderzoek, kunnen meer informatie vinden op www.cogmax.nl. Ook kan contact worden opgenomen via e-mail cogmax@umcg.nl of telefoon 050 3616936.