Wethouder Henk Heijerman verricht de opening van Culturele Monumentendag.
Wethouder Henk Heijerman verricht de opening van Culturele Monumentendag. (Foto: Henry Koops)

Kinderen hebben frisse kijk op monumenten in Aa en Hunze

Algemeen

AA EN HUNZE - ,,Het is heel mooi gelukt en een mooie kerk. Ik ben trots.” Dat was een reactie van één van de kinderen die mee hebben gedaan aan het fotoproject in het kader van Culturele Monumentendag.

De foto’s die de kinderen van de groepen 5 en 6 van de scholen uit Gasselte, Eexterveen en Gieterveen hadden gemaakt van de monumenten zijn te zien bij het Gemeentehuis in Gieten. Daar verrichtte wethouder Henk Heijerman zaterdag de opening van de Nationale Open Monumentendag met als thema Mijn monument is jouw monument. Elf monumenten in de gemeente hadden deze dag hun deuren geopend. Het was tevens de opening van het culturele seizoen in Aa en Hunze.

De kinderen werden bij het fotoproject begeleid door de fotografen Sonja de Ridder en Esther Kroezenga. Beide fotografen werden verrast door het enthousiasme van de kinderen. ,,We hebben de kinderen eerst wat uitleg gegeven over bijvoorbeeld perspectief en het coullisseneffect. Daarna zijn ze aan de slag gegaan. Ze kregen alle medewerking van de eigenaren van de monumenten, die de kinderen ook verhalen vertelden over het monument. En ze mochten bijvoorbeeld boven in de molen en op de preekstoel klimmen. Sommigen werden zo enthousiast dat ze zelf molenaar wilden worden.” 

Ook de bijdrage van de fotografen werd beloond. De kinderen kwamen met bijzondere foto’s terug. ,,Kinderen kijken heel anders dan volwassenen. Volwassenen lopen langs dingen die kinderen wel zien. En dat zie je terug in de foto’s. Ze hebben bijvoorbeeld geen moeite om op de natte grond te gaan liggen en ze proberen dingen uit. Zo lieten een paar meisjes bladeren dwarrelen voor hun lens. Ook de keuze van hun mooiste foto’s was verassend. Wat wij mooie foto’s vonden haalden de eindronde niet. Ze daagden ons uit om ook anders te kijken. Het is een mooie en verrassende expositie geworden.”