Bezoekers kuieren over de Roldermarkt.
Bezoekers kuieren over de Roldermarkt. (Foto: Henry Koops)

‘De echte Roldermarktsfeer ontbreekt’

Algemeen

ROLDE – Het Roldermarkt-gevoel is ver te zoeken. Dat vonden zowel de bezoekers als de standhouders van de warenmarkt vandaag in Rolde. Er waren geen paardenactiviteiten op de brink, geen kermis, geen landbouwbeurs en ook de feesttent, waar een biertje gedronken kon worden, ontbrak. De enige stemmingsmuziek kwam uit de kraam van de CD Hal Ruinen. De echte sfeer ontbrak en dat ondanks het prachtige weer.

Inwoners van Rolde waren teleurgesteld in de warenmarkt. Traditionele kramen ontbraken. De goederenmarkt was aangevuld met kramen van verenigingen uit Rolde en vlooienmarktstands. De markt leek kleiner dan vorige jaar, maar dat viel volgens organisator Vitalis erg mee. ,,De markt is maar dertig meter minder groot dan vorig jaar”, zegt Henk Hof van Vitalis. ,,Er zijn momenteel maar weinig markten. We zijn pas sinds juli weer bezig. De Roldermarkt van vorig jaar was de laatste markt die gehouden werd, voordat de boel weer op slot ging. We hebben elf maanden stilgelegen. Sommige standhouders durven nog niet of ze hebben kraam van de hand gedaan. Door corona zijn veel standhouders wat anders gaan doen om inkomen te krijgen, die zien we niet meer terug. Het is lastig om in deze tijd een goede markt neer te zetten.”

Roldenaren hopen niet dat dit het begin van het einde van een eeuwenlange traditie wordt. Volgens Hof valt dat wel mee. ,,Ik ben blij dat we er zijn. We hebben in korte tijd toch een markt op poten kunnen zetten. Als we geen markt hadden gehouden, had dat ook een negatief effect kunnen hebben. Het enthousiasme bij de OVVR is nog wel aanwezig. De vrijwilligers stonden hier vanmorgen gewoon om 06.15 uur om de weg af te zetten. Als de vrijwilligers enthousiast blijven komt het met de Roldermarkt wel goed.”

Ook Paul Tahalele, de vicevoorzitter van de OVVR, ziet het niet al te somber in. Hij had een rustige Roldermarkt. ,,Vitalis regelt de markt en wij hoeven alleen de wegafzettingen te regelen. Daar hebben we niet zoveel mensen voor nodig. We hebben de afgelopen jaren weinig contact gehad met onze vrijwilligers. En natuurlijk is het vervelend wanneer je iets organiseert dat het niet door gaat. Maar we gaan in oktober weer een vrijwilligersfeest geven, om de banden met de vrijwilligers aan te halen. Dat doen we ieder jaar. Natuurlijk haken mensen af, maar er zijn ook mensen in Rolde komen wonen die zich spontaan hebben aangemeld. Overal zie je dat het aantal vrijwilligers terugloopt, dat geldt ook voor ons. Maar ik verwacht dat wanneer alles weer door kan gaan, dat we genoeg mensen hebben om weer een mooi Roldermarktfeest te kunnen organiseren.”

Tahalele baalt er niet van dat het kabinet aan het eind van de Roldermarkt bekend maakte dat de anderhalve metermaatregel er af gaat. ,,Er komen andere maatregelen voor terug. We hadden dit jaar met hekken en beveiliging moeten werken. Dat willen we niet. We willen tijdens de Roldermarkt een open karakter hebben. Mensen moet vrij van de evenementen kunnen genieten. Dat kon dit jaar niet. Volgend jaar maar weer beter. En oud-Roldenaren blijven terugkomen. Ik sprak een 86-jarige man uit Eelde die in Rolde is opgegroeid. Hij heeft mooie verhalen. En we willen natuurlijk verhalen blijven maken.”