Secretaris Jantienus Warners (links) en voorzitter Ivo Berghuis maken hun plannen bekend voor de Supeprestige Veldrit Gieten 2021.
Secretaris Jantienus Warners (links) en voorzitter Ivo Berghuis maken hun plannen bekend voor de Supeprestige Veldrit Gieten 2021. (Foto: Henry Koops)

Weer publiek toegestaan bij Superprestige Veldrit Gieten

Algemeen

GIETEN – De 46e editie van de Superprestige Veldrit in Gieten mag dit jaar met publiek verreden worden. Dat werd vandaag duidelijk tijdens de persconferentie in het gemeentehuis in Gieten. Daarnaast is de organisatie blij dat er weer een volledig programma verreden kan worden, dat betekent dat ook de Nieuwelingen en de Junioren weer van start kunnen op het parkoers rond de zandafgraving aan de Nijslootsweg.

Spanning
In het jaar 2020 was het voor de Stichting Wielpromotion Gieten al een spannend jaar of het wielerevenement door zou gaan. Dat ging maar net goed. Een aangepast programma zonder publiek mocht doorgang vinden. Dit jaar bleek er meer mogelijk, maar ook nu zat er voortdurend spanning op de toegekende datum en het in te vullen programma. ,,Er kwamen anderhalve maand geleden nog verzoeken om met de datum te schuiven naar 10 of 17 oktober in verband met het wel of niet doorgaan van de wereldbekerwedstrijden in Amerika. Omdat we dit jaar op 25 september een SuperFest houden was 3 oktober een wenselijke datum”, zegt voorzitter Ivo Berghuis. ,,Dit Oktoberfest doen we dit jaar voor het eerst om extra inkomsten te genereren. We kunnen het gebruik van de grote tent dan rendabeler maken en de kosten delen.”

Later tijdstip
Door corona is de wielerkalender vol. Dat betekent dat op 3 oktober ook de wielerklassieker Parijs-Roubaix wordt gereden. ,,Vorig jaar hadden we te maken met Luik-Bastenaken-Luik. Parijs-Roubaix is misschien nog wel een aansprekender wedstrijd. Om de live-uitzending op tv mogelijk te maken hebben we het aanvangstijdstip van de Elite-mannen verlaat naar 17.45 uur. We beginnen 3 oktober dan ook later. De eerste wedstrijd is om 12.00 uur.”

Extra lichtmasten
Dit betekent organisatorisch volgen Berghuis wel wat aanpassingen. ,,We zullen veertien lichtmasten moeten plaatsen. Tegen 19.00 uur wordt het donker, maar om de renners goed in beeld te kunnen houden zijn we wel lichtmasten nodig. Een extra kostenpost, net als de controle van de coronacheck. Maar doordat we weer publiek kunnen ontvangen en we extra sponsoren hebben binnen kunnen halen, denken we quitte te kunnen draaien. De Rabobank is weggevallen als hoofdsponsor, maar met IT-bedrijf Simac uit Veldhoven hebben we een mooie vervanger. Dit bedrijf is ook betrokken geweest bij PSV en Fortuna Sittard en wil ook meer in de wielersport gaan doen.”

Parkoers gewijzigd
Door het opnemen van het SuperFest in het totaalprogramma is besloten om de feesttent te verplaatsen in de richting van de Nijslootsweg. ,,Dit bood ook andere mogelijkheden”, zegt secretaris Jantienus Warners. ,,We hebben besloten om het parkoers tegengesteld te gaan rijden. Hierdoor wordt de start en finish verplaatst. De aanloop richting het zandgat wordt verlengd, waardoor we minder valpartijen in het begin verwachten. Ook de brug is uit het parkoers gehaald, dit is beter voor de doorstroming van het publiek. En het publiek zal de renners niet twee maar drie keer te zien krijgen bij het gat van Homan Free. En de kans is aanwezig dat de renners wat vaker moeten lopen in het mulle zand.”

Geen Van der Poel
Het samenvallen van de Superprestige Veldrit Gieten met Parijs-Roubaix heeft invloed op het deelnemersveld. Zo zullen Matthieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock in Frankrijk starten. Tom Aerts, winnaar van 2020 en Eli Iserbyt, winnaar van 2019, zijn er wel. De Belgen zullen concurrentie krijgen uit eigen land, maar ook van de Nederlander Lars van der Haar. Ook plaatselijk favoriet Job Boontjes zal zijn opwachting maken bij de Elite-renners. Als junior heeft de Gietenaar weinig wedstrijden kunnen rijden. Nu als eerstejaarsbelofte mag hij strijden met de grote mannen.

Sterk deelnemersveld vrouwen
Wereldkampioene Veldrijden 2021, Lucinda Brand, laat de klassieker voor de vrouwen die op zaterdag wordt gereden schieten om zich volledig op het veldrijden te richten. Zij start wel in Gieten in een sterk deelnemersveld, waar Brand de meeste concurrentie kan verwachten van Ceylin del Carmen Alvarado, de wereldkampioene bij de Beloften en de glorieuze winnares van 2020 in Gieten. De organisatie heeft een deelnemersveld van 400 renners verdeeld over zeven categorieën.

Programma

Het programma is:

12.00 uur. Tweedejaars Nieuwelingen;

12.02 uur: Eerstejaars Nieuwelingen;

12.50 uur: Internationale Junior Vrouwen;

14.15 uur: Internationale Junior Mannen;

16.00 uur: Elite vrouwen;

17,45 uur: Elite mannen.

Meer informatie is te vinden op www.cyclocrossgieten.nl.

Een deel van het bestuur van de Stichting Wielerpromotion Gieten met v.l.n.r: Wim Veenhof, Ivo Berghuis, Lambert Folkers, Janine Toerenbosch, Jantienus Warners en Paul Lessing. Eltjo Botjes, Berden de Vries, Wim Zandvoort en Richard Hilbolling ontbreken op de foto.