Dianthe Metselaar (10) en Eduard Langeloo (11) van Muziekschool De Hondsrug vroegen voor de raadsvergadering aandacht voor een geschikt oefenruimte in Gieten.
Dianthe Metselaar (10) en Eduard Langeloo (11) van Muziekschool De Hondsrug vroegen voor de raadsvergadering aandacht voor een geschikt oefenruimte in Gieten. (Foto: Henry Koops)

Beheersstichting moet beheer regelen van Cultuurpodium Gieten

Algemeen

GIETEN – Een beheerstichting zal het beheer moeten gaan regelen van het nieuw te bouwen cultuurpodium in Gieten. De stichting zal het beheer van de nieuwe accommodatie moeten vormgeven en is verantwoordelijk voor de exploitatie. Dat bleek tijdens de vaststelling van de Kadernotitie Huisvesting (culturele) verenigingen Gieten.

Terwijl de raadsfracties nog met wethouder Henk Heijerman in discussie waren of het college nu een beheersstichting moest opleggen of er alleen maar naar moest streven, had de projectgroep, die samen met bureau Lindhorst een eerste onderzoek deed naar mogelijke scenario’s, al besloten voor een beheersstichting te gaan. Dat hadden ze de raadsleden via een schrijven laten weten. De projectgroep wil verder als klankbordgroep met vertegenwoordigers van verschillende verenigingen. Deze klankbordgroep stapt af van de werknaam Mfc en spreekt liever over Cultuurpodium Gieten. Deze accommodatie moet volgens de klankbordgroep beschikbaar zijn voor zoveel mogelijk groepen en niet alleen voor culturele verenigingen. ,,Een culturele commissie moet artiesten, sprekers en dergelijke naar het Cultuurpodium halen, maar moet ook eventueel congressen jongerenactiviteiten, activiteiten voor mensen met een beperking, aan sport gerelateerde activiteiten een podium bieden. Dit om het culturele en sociale leven in Gieten te laten bruisen, maar ook om de exploitatiekosten te drukken”, aldus de klankbordgroep die graag flexibele scheidingswanden wil om dit mogelijk te maken. 

De voortvarendheid van de klankbordgroep werd goed ontvangen door de raadsfracties die wel waarschuwden voor te veel optimisme. ,,Het enthousiasme moet niet uit gaan monden in een teleurstelling.” Ook wil de raad de vinger op de knip houden. Vooral voor de VVD mag het project niet onnodig te veel gaan kosten. Lindhout sprak over bedragen van tussen de 2,1 e 3,5 miljoen euro. Het college ging in de kadernota niet in op deze bedragen. ,,Als er een optie is voor een half miljoen, moeten we dit niet nalaten”, aldus Willem Bartelds (VVD). 

De raad ging uiteindelijk akkoord met de kadernota, waardoor de wethouder aan de slag kan om te komen tot enkele scenario’s met een daarbij behorend prijskaartje. Dit gaat hij doen samen met de klankbordgroep. Deze groep zal onder meer in Rolde en Gasselternijveen informeren hoe het daar gaat met betrekking tot het beheer en de exploitatie. Ook wordt contact gezocht met de verenigingen en de inwoners om hen verder te enthousiasmeren om te komen tot een bruisend Cultuurpodium Gieten. 

De klankbordgroep Cultuurpodim Gieten bestaat uit:

* Wim Veenhof                  (Stichting Dorpsbelangen (houdt contact met alle verenigingen van Gieten))

* Harry van Leiden            (Toneelverenigingen Helmers en Molentheater)

* Irma Abrahamse              (Jeugdtheater Tikotaria)

* Jannet Betting                 (Toneelvereniging Eureka)

* Jan Raterink                    (Gemend Koor Gieten)

* Ria Tönis                         (Popkoor Session)

* Annelies Neuteboom       (Fotoclub GiAF).

Ludiek ‘protest’

Twee leerlingen van Muziekschool De Hondsrug vroegen voor aanvang van de raadsvergadering speciale aandacht voor geschikte oefenruimte voor muzieklessen. Ook de jonge musici ontberen een mooi onderkomen om in te musiceren. Ze hebben nu de leeftijd om de basis van hun instrument goed onder de knie te krijgen, maar daar moeten ze wel een goed accommodatie voor hebben. De 10-jarige Dianthe Metselaar speelt drie jaar viool en vertoonde voor de voltallige gemeenteraad uit het hoofd haar repertoire. Eduard Langeloo is een jaar ouder. Hij heeft twee jaar accordeonles op de Gieter muziekschool. Ook hij liet de raadsleden horen dat hij al goed uit de voeten kan met zijn instrument. De beide leerlingen hadden nog niet eerder voor een grote groep mensen opgetreden, maar zien ernaar uit om hun talent te laten zien op het nieuwe Cultuurpodium Gieten.

De jonge muzikanten werden hartelijk ontvangen door burgemeester Anno Wietze Hiemstra.