Het college van Aa en Hunze komt met een sluitende begroting.
Het college van Aa en Hunze komt met een sluitende begroting. (Foto: Hulskers Fotografie)

Laatste begroting huidige college is sluitend

Algemeen

AA EN HUNZE – De laatste begroting van het huidige college is sluitend en laat een positief saldo van 363.000 euro zien. Hiervoor heeft het college wel de reserves moeten aanspreken.

De begroting 2022 biedt ruimte voor de ambities. Belangrijke onderwerpen in 2022 zijn onder andere de renovatie van sportzaal de Strohalm, de ontwikkelvisie Gasselterveld, soepele invoering van de Omgevingswet en de nieuwbouw van de basisschool in Eexterveen. Daarnaast gaat de gemeente aan de slag met de uitvoering van de Woonvisie, de Economische Koersnota, de Regionale Energie Strategie en de Transitievisie Warmte. Ook de transformatie Sociaal Domein blijft een belangrijke ambitie. Na een aantal jaren van tekorten op het Sociaal Domein is de verwachting dat de gemeente op termijn binnen de rijksmiddelen kan blijven. Om de ambities waar te kunnen maken, de dienstverlening op een hoger niveau te brengen en om de realisatiekracht van de organisatie te vergroten wordt ruim 1 miljoen euro extra geïnvesteerd in de ambtelijke organisatie.

,,Aa en Hunze wil een duurzame gemeente zijn met goede voorzieningen en vanuit een brede kijk op gezondheid, de leefbaarheid verder vergroten en samen werken aan een veilig Aa en Hunze. Samen met inwoners blijft de gemeente werken aan een leefbare en duurzame samenleving. Hierbij is ruimte voor eigen initiatieven. De vele naoberschaps-initiatieven bevestigen het beeld dat dit leeft. Dit ondersteunt de gemeente van harte, ook in de toekomst”, aldus wethouder Co Lambert..

Het lijkt erop dat de coronacrisis onder controle is en we langzaam weer naar een open samenleving toegaan. De (soms gevreesde) economische langetermijneffecten lijken mee te vallen. Voor Aa en Hunze spelen er geen acute zaken waar actie op moet worden ondernomen. Wel zijn er aandachtspunten naar voren gekomen. Deze geeft het college na de gemeenteraadsverkiezingen graag mee aan de nieuwe raad. Voor nu is er in deze begroting geen rekening gehouden met corona gerelateerde inkomsten en uitgaven.

De begroting wordt besproken tijdens drie raadsvergaderingen. Op 13 oktober is het technisch beraad, op 28 oktober de eerste bespreking en op 10 november wordt de begroting vastgesteld.